Кюфтенца по цариградски

Кюфтенца по цариградски

29 октомври 2014

Едва ли имаме представа тази гозба колко е популярна в Истанбул. Тя датира от времето, когато той е носил името Цариград и съответно е „прихванала“ името. Още отначалото на века и особено от времето на Младотурският преврат на Кемал Ататюрк и обявяването на Турция за модерна държава (състоял се на днешния ден), кюфтенцата по цариградски са били любими на жителите и гостите на града. В ресторантите около Синята Джамия Света София, по крайбрежните заведения – навсякъде се предлагали тези вкусни топчета, потопени в картофено пюре. И днес също. Дори има класация за това къде са най-вкусни. И надпревара кой ще ги приготви най-добре.

Ето, че и ние днес решихме да ги сготвим, за да се пренесем в атмосферата на Истанбул и даже да участваме в надпреварата за най-вкусни кюфтенца по цариградски.

Има няколко много важни правила, за да се получат истинските кюфтенца:

– трябва да са малки, защото неслучайно носят умалително наименование;
– каймата не трябва в никакъв случай да съдържа свинско месо. Тя може да е 100% телешка или микс с агнешко. В оригиналната цариградска рецепта е 50% агнешко, 50% телешко месо.

– никога не забравяйте кимион

Продукти:

  • 600 г кайма
  • 1 глава лук
  • 1 филия хляб
  • яйца
  • 2 стръка магданоз
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • 8 с.л. брашно
  • 1 к.ч. олио

За пюрето:

  • 1 кг картофи
  • 50 мл. прясно мляко
  • масло
  • зеленчуков микс /тип вегета/

Каймата се смесва със наистина ситно нарязаните лук и магданоз. Предварително накиснатия в прясното мляко хляб също се добавя. В заключение и  яйцата, череният пипер, кимиона и чубрицата. Колкото повече подправки, толкова по-добре. Знаете колко характерни и важни са те за турската кухня. Сместа за кюфтета се размесва много добре. Хубаво би било да престои в хладилник поне 3-4 часа, за да се миксират вкусовете на сместа.

Оформят се кюфтета с големина на орех, овалват се в брашно и се изпържват в олио. Добре би било мазнината да е максимално нагорещена, за да поемат по-малко от нея. Отцеждат се от олиото на домакинска салфетка .

С приготвянето на картофеното пюре няма да ви изненадаме – рецептата е добре известна: сварете предварително обелените картофи, след което отцедете водата, прибавете зеленчуковата подправка  и ги пасирайте. Гъстата смес разреждайте с прясно мляко /не с вода/. В заключение прибавете масло – около 50 г.

Кюфтетата се поднасят още топли върху картофено пюре и…

Да ви е вкусно, както се казва в турските сериали!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)