КТБ – хроника на една предизвестена смърт

12 юли 2014

Независимо от аполитичната насоченост на сайта ни, не можем да не коментираме и да не споменем финансовите скандали, свързани с Корпоративна банка и най-вече депозитите на гражданите в нея, защото това интересува всеки един от нас. Дори и тези, които нямат депозити в тази банка, дори и тези които изобщо нямат депозити. И се извиняваме на великия Маркес за директната заемка на заглавието на негова творба, но то наистина е най-подходящото в този случай…

91263f9500071e46323303f93a42a7c6

След преминалата буря преди седмици със затварянето на Корпоративна банка и тежките опити за дестабилизация на финансовата система на страната ни, вчера темата отново излезе на дневен ред.
Управителят на БНБ Иван Искров заяви:
„Сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде одържавена. За Креди Агрикол България ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. След одита е установено, че „Креди Агрикол България“ е много добре управлявана банка. Оздравената държавна банка ще бъде отворена на 21 юли.
Креди Агрикол ще бъде преименувана „, съобщи Искров.

С това свое изявление управителят на БНБ внесе значително и така важно успокоение у притежателите на влогове в КТБ. Но с втората част на изявлението си, отново предизвика сериозни размисли и въпроси около проблемната банка.
От изявлението му се разбраха няколко тревожни факта:

– Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет;
– Привилигировани кредитори в случая ще бъдат държавата в лицето на МФ и Фонда за гарантиране на влоговете;
– В Корпоративна търговска банка ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.
– И бомбата! – чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка;
– На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева;
– Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева;
– Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си;
– Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор.

Според управителя на БНБ, КТБ може да бъде отворена единствено, ако зад нея застане държавата или голям стратегически инвеститор – с цялата си мощ и авторитет, какъвто в момента нямало. Гуверньорът на БНБ посочи, че „от Оманския фонд (вторият най-голям акционер в КТБ след „Бромак” на Василев) не сме видели нищо конкретно” и нямало как болници, фирми и други да се държат в неизвестност до 21 юли. Затова и се стигнало до решението Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на депозитите да участват в оздравяването на банковата група

5e_iyfppm

Последва и бърз отговор на другата страна в спора – мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който заяви в интервю в предаването на Цветанка Ризова по bTV: „Не съм чел тази европейска заповед за арест, не се крия от никого. Ще дам своите показания пред съответните органи За „обира на века“ ще кажа едно – в огромната си част нещата са силно изкривени и преувеличени. Що се отнася за т. нар. лоши кредити, не бих искал да коментирам нищо. След като се запозная с оценката, ще направим своите действия. Този кръг от хора активизира своите действия срещу мен и банката в последно време. Описал съм кои са в кръга на съответните органи в заверени показания. Целта е да се дискредитира банката Те обаче дължат доста пари на банката и очевидно нямат интерес да ги върнат. Може би разчитат на това. Нещата вървят по строго определен сценарий. Всичко започна с мнимо поръчителство на убийство. На тяхната въдица се уловиха и държавни органи“.

От интервюто му разбрахме още няколко неща:

– Че няма да каже имената на „лошите”;
– Че през цялото време Цветан Василев е бил в чужбина и не би могъл физически да тегли парите, за които се говори;
– Че  3,5 милиарда без кредитни досиета звучи несериозно;
– Че Банките са сред най-силно контролираните институции;
– Че в близките дни ще се яви пред съдебните органи;
– Че отношенията  на Цветан Василев с Делян Пеевски са били като на клиент с банка.

Цветан Василев не пожела да съобщи къде се намира, независимо, че ефира бе залят с достатъчно информация, че е във Виена. Всъщност това няма почти никакво значение, ако се замислим реално и този въпрос изобщо не е интересен. Където и да се намира банкерът, при съответните правораздавателни и съдебни действия би следвало лесно да бъде доведен обратно в България.

След като представихме „двете страни на монетата” е редно и ние  да поставим своите въпроси, като гражданско общество и като жители на една държава от Европейския съюз, в която би трябвало регулаторните механизми на всяка власт да работят.

Защо?  До вчера Корпоративна търговска банка бе Банка №1 на всевъзможни награди, призове и т.н., а нейният мажоритарен собственик Цветан Василев –  най-награждавания банкер. Какво стана, че така рязко се обърнаха „наградите”. През всичкото това време на награждаване, какво е било състоянието на Банката и защо не бе спряно навреме това непрекъснато „короноване”?

Къде?  След като нито за миг не се съмняваме в думите на управителя на БНБ Иван Искров, най-малкото поради изключителната му институционална тежест, то някой да обясни как така се теглят и изнасят кеш близо 205 887 223 лева? На всички е ясно, че Цветан Василев не е ходил с торбите да ги тегли, а са били подставени лица.  И някой вещ да онагледи това количество пари как изглежда? Определено не е малка торба, дори една кола с пари не е – повече е! И как се изнасят извън България толкова много пари кеш, как минават през митница? И всъщност изнесени ли са физически  парите или са някъде в страната ни? Защото, ако не са изнесени – просто се мобилизират органите на разузнаването и реда и се откриват.

Как? Всички знаем, че кредит не е лоша дума – напротив – това е важен икономически механизъм за реализация на предприемаческите намерения на всеки един стопански субект. А за ипотечните кредити – не коментираме никак.Това една банка да има кредитен портфейл от 5,4 млрд лева не е нещо лошо, но ние питаме Как са инвестирани тези пари? Какви кредити са раздавани? На работещи икономически структури, на предприятия, които генерират производство и респективно брутен вътрешен продукт ли? Защото ако не е така – ето това е истинската тревога от ситуацията. Ето това са големите въпроси и поуки, които следва да си извадим от този скандал.

 Лично мен, като професионален икономист, изобщо не ме интересува къде се намира Цветан Василев, дали ще бъде осъден и каква присъда ще получи. Не ме интересува и лиценза на една банка. С нея или без нея в една пазарна икономика – какво толкова! Депозитите са гарантирани от държавата. Всеки ден се раждат и фалират икономически субекти, каквито е и една банка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интересуват ме двете поуки, които следва да извлечем всички ние и най-вече управляващите:

  1. „Побъркахме хората, нека да се смилим над хората“, призова Искров, Ето това е първата поука! Депозитите са гарантирани от държавата и никой няма да позволи спестяванията на гражданите да потънат в небитието. Затова психозата, опашките и произволните думи, изтървани в пространството, могат да донесат големи поражения и такива дестабилизационни опити трябва да се наказват със цялата строгост на закона.
  2. Да започнем да говорим за производство! Това е втората поука! Във всеки учебник по икономика на първите му страници пише, че икономиката на една държава се изгражда от производство. Не от услуги, не от туризъм и не от банки, а от реално производство. Само то е в състояние да генерира брутен вътрешен продукт, заетост, доходи и… всичко останало „по скачения съд на икономическия живот”. Какво произвеждаме ние? Какво изнасяме? Как държавата протекционира родното производство? Банките дават ли кредити на реалните производители? Не искам да давам жалките отговори на всичките тези въпроси, но всъщност ние ги знаем – производството в България в различните му сектори намалява и става все по-неконкурентно способно. Само енергетиката произвежда, но…тази тема не! Само тази тема да не захващаме сега!  Пазари за малкото произвеждани български продукти почти няма – те не са протекционирани на вътрешния пазар, а външно-търговското ни салдо е отрицателно – не можем да ги продадем и навън. Протекционираща политика за българското производство и насърчаване на предприемчивостта практически няма, но затова пък е пълно с институции и чиновници, които отговарят за това.. Производителите на продукция са последните икономически субекти, на които банките дават кредити.

Това е икономически жестоката и разрушителна картина на икономиката ни. В заключение, ако не се променят коренно икономическите посоки на страната ни и управлението на отраслите, кредитирането на реалната икономика и пълна и всеотдайна протекция на държавата към всяко едно родно производство, ще е пълно с Цветан Василевци и подобни.  Защото не подкрепиш ли инициативата и предприемчивостта на гражданите си, ти унищожаваш държавата си! Предприемчивостта е в основата на всяко развитие! Тя е спасителния пояс за потъващата ни икономика.  Трябва да се отглежда като най-ценното семе! „А не така, НЕ ТАКА!”, както се пее в прочутата песен.

Господата  управляващи – все едно кои и от какъв цвят, трябва да направят с механизмите на управлението и контрола така, че депозитите на гражданите да работят за самите тях – да се влагат в реална икономика, в стопански оборот, инвестиция в икономическо развитие.

Всичко друго не е толкова важно!

текст:  В. Симеонова
снимки: БГНЕС

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата