КТБ - не обир с бели ръкавици, а пладнешки обир!

КТБ – не обир с бели ръкавици, а пладнешки обир!

28 октомври 2014

Кой можеше да предположи преди, да кажем… 6 месеца,  какво ще се случи с КТБ? Никой и думичка лоша не казваше за тази банка – точно обратното. Цветан Василев получи де що можа награди за банкер, инвеститор, бизнесмен… Всичко! Най-добрият и най-титулованият банкер, най-награждаваният. А КТБ –  най-стабилната банка, съществувала някога в България, тя привличаше депозити повече от другите, тя бе спонсор наляво и надясно, оперираше с парите на институции и държавни структури. Изобщо… И той, и тя… По-по-най!

КТБ - не обир с бели ръкавици, а пладнешки обир!

Но както е казал мъдро народа, „прекалена хубост не е на добро“. И ето, че не само сме свидетели на разбиване на мита на пух и прах, ами ще трябва да платим и сметката.

Когато преди 2 месеца „казаха“, че липсват 206 милиона, всички се възмутихме сериозно. Медии и социални мрежи бяха заляти от възмущение. Но… Това се оказа едно нищожно и скромно начало. Сега излиза, че липсват и още едни 4 млрд. лева! Лоши кредити, липсващи активи, безразборно раздаване на необезпечени кредити, източени, откраднати, раздадени по офшорки и свързани фирми средства, пари на медии, на журналисти, на политици. На всички, за да мълчат!

Следите на тези пари ги няма, няма и да излезе нищо от обявените разследвания, следствени действия и т. н. Кога ли е излизало нещо от такива работи? Не знам досега да е имало наказание за пладнешки обирджии. Защото случващото се с КТБ не е елегантен обир с бели ръкавици. Това си е нагъл пладнешки обир! А сега – накъде? Как да си остане проблема само в КТБ, след като се говори да се дадат средства от държавния  бюджет? Веднъж парите са ограбени, та сега втори път да се ограбят! И да се плати сметката на всички дето „яли, пили и се веселили“ не веднъж, а два пъти?!

cash1

Хайде, народът не разбира от икономика. Кажи му 15 % лихва по депозитите и той и за миг няма да се замисли, че това си е жива пирамида. Доволно ще протрива ръце на краткотрайното щастие. А после – лихви високи, главницата я няма. Не си взехме уроци от това, при положение, че сравнително скоро бе 1996 година.  Къде беше през цялото това време БНБ? Къде? Нали се дават доклади, нали се упражнява банков надзор? Какво стана, че така рязко се обърнаха „наградите”. През всичкото това време на награждаване, какво е било състоянието на Банката и защо не бе спряно навреме това непрекъснато „короноване”? Къде бяха държавните институции, които вместо да контролират потоците и лимитират обществените рискове, даваха и въртяха парите ни точно през тази банка? КТБ всъщност е функционирала като една финансова пирамида, сериозно подпряна от държавните институции, от политици и журналисти. Ако се отворят досиетата на КТБ, ще видим зловеща картина – всички са били захранвани и нахранвани.

Знаех си аз какво ще стане! Но не се радвам от това. И ще ви кажа защо си знаех. Защото съм завършила икономическо образование и още в първи курс, още на първата страница на учебника пише: „Национална икономика без производство не може да съществува. Не може да създава Брутен вътрешен  продукт, не може да генерира доходи и респективно не може остане на картата.“ Перифразирам, но точно това пише и в българските, и в световните учебници. Прогнозирах истинския проблем с КТБ още на 12 юли с публикацията „КТБ – хроника на една предизвестена смърт“.

DPP_12399

Днес обаче икономическата ми мисъл е още по-притеснена. Защото никой не говори за истинския проблем. Всички само повтарят, че трябва мерки, че чак и специален Закон за една банка ще се гласува… Поредното безсмислие! Отново никой не говори за най-важното. А трябва да започнем да говорим за производство!  Не за услуги, не за туризъм и не за банки, а за  реално производство. Само то е в състояние да генерира брутен вътрешен продукт, заетост, доходи и… всичко останало „по скачения съд на икономическия живот”. Какво произвеждаме ние? Какво изнасяме? Как държавата протекционира родното производство? Банките дават ли кредити на реалните производители? Не искам да давам жалките отговори на всичките тези въпроси, но всъщност ние ги знаем – производството в България в различните му сектори намалява и става все по-неконкурентно способно.  Пазари за малкото произвеждани български продукти почти няма – те не са протекционирани на вътрешния пазар, а външно-търговското ни салдо е отрицателно – не можем да ги продадем и навън. Протекционираща политика за българското производство и насърчаване на предприемчивостта практически няма, но затова пък е пълно с институции и чиновници, които отговарят за това… Производителите на продукция са последните икономически субекти, на които банките дават кредити.Защо тогава се изненадваме от кризата в икономиката ни, от кризата с КТБ? Ние, за огромна жалост, нямаме работеща икономика и производство! Бизнесът е унищожен и всеки ден се правят стъпка след стъпка, за да се смаже съвсем.

DSC_0614

Как няма да има банкова криза, при положение, че реалната икономика не генерира печалби? Банките са един преразпределител – те печелят от разликата в лихвения процент между предоставени кредити и набрани депозити. Как една фирма да плати лихви по кредитите си в размер на 10 – 15 %, при положение, че не може изобщо да създаде такива печалби в кошмарната икономическа и инвестиционна среда? Кой бизнес в България постига такава доходност, че да плати огромните лихви по кредитите си (за печалба и горница изобщо не говорим)?

Това е икономически жестоката и разрушителна картина у нас. Ако не се променят коренно икономическите посоки на страната ни и управлението на отраслите, кредитирането на реалната икономика и пълна и всеотдайна протекция на държавата към всяко едно родно производство, ще е пълно с Цветан Василевци и подобни.  И казусът КТБ няма да е единствен! Това е най-лошото. Трябва да се изкорени проблемът, а не да се мисли за повода.

Умолявам господата политици: говорете за производство, намалете с механизмите на властта лихвените проценти, за да заработи икономиката ни, накажете жестоко всяка банка и всеки банкер, който раздава необезпечени кредити  и предоставя спекулативни лихви. Това е решението! Иначе ще стане още по-страшно!
Защото КТБ ще е само началото…

автор: В.Симеонова

 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)