Крем супа от тиква

06 октомври 2014

Тиквите съдържат много плодова захар (в качествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е витамин С. Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Тик­ва­та съ­дър­жа  един мно­го ряд­ко сре­щан ви­та­мин – вита­мин Т, кой­то по­ма­га за ус­во­я­ва­не­то на теж­ка хра­на и не поз­во­ля­ва зат­лъс­тя­ва­не. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий. При без­съ­ние се пре­по­ръч­ва да се пие тик­вен сок ве­чер или пък от­ва­ра от тик­ва с мед.

Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
50 мл течна сметана
400 мл вода
1 кг. обелена, изчистена и нарязана на парчета тиква
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. пресен, настърган джинджифил
3 листа салвия
2 с.л. зехтин
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Слагаме парчетата тиква във водата и варим до омекване. В тиган загряваме зехтина и в него задушаваме до омекване, нарязания на ситно лук. Малко преди да го свалим от котлона, добавяме смачкания чесън и задушаваме още 1-2 минути, докато се усети аромата му. След това пасираме лука, чесъна, тиквата, настъргания джинджифил и салвията. Връщаме сместа на котлона като добавяме млякото, сметаната, солта и черния пипер.  Оставяме да заври и сваляме от котлона. Сервираме топла, но не гореща, гарнирана с малко течна сметана и крутони или сухарчета.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)