Кралицата на катедралите

Кралицата на катедралите

15 октомври 2014

Поетът от ХІV в. Петрарка смята тази сграда, с нейните кули-близнаци, за една от най-хубавите катедрали в света. И с право тя може да бъде наречена Царицата на катедралите на територията на цяла Германия. Толкова красива, величествена и тържествена, Кьолнската катедрала е безспорно най-голямата забележителност на Кьолн – град разположен по двата бряга на река Рейн в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфален.

Кралицата на катедралите

Кьолнската катедрала не е повод за гордост и родолюбие само на жителите на града. Красивата й фасада и интериор са обявени за туристически символ №1 и най-важната туристическа забележителност на цялата немска държава. Резултатите са от едно проучване на отрасловото обединение за туризъм DTV в страната. Катедралата е разположена на около 250 метра от поречието на река Рейн, в непосредствена близост до Централната гара и Музея „Лудвиг”.

Кьолнската катедрала

Ако изкачите 509-те стъпала до брулената от ветровете галерия в 97-метровата южна кула, то вие ще сте „покорили“ най-високата църковна кула в света, навремето най-високата сътворена от човека сграда изобщо. Официалното име на Кьолнската катедрала е „Свети Петър и Света Мария“ (Hohe Domkirche St. Peter und Maria). Тя представлява най-голямата готическа християнска постройка на територията на цяла Западна Европа. От 1996 година Кьолнската катедрала е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

IMGP6266

Със своите 157 метра височина Кьолнската катедрала е втората по размери църква в Германия, като е изпреварена единствено от катедралата в Улм. Освен това Кьолнската катедрала се счита за третата най-висока църква в света. Тя представлява централният храм на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия. Конкуренция по мащаби и грандиозна фасада Кьолнската катедрала открива единствено в лицето на катедралите в Севиля и Милано.

IMGP6273

От 1880 до 1884 година катедралата в Кьолн се смята за най-високата сграда в света. Важността на този храм в Кьолн е подчертана и от едно посещение на Бенедикт XVI, който идва в Кьолнската катедрала катедралата по случай Световния ден на младежта през 2005 г.

IMGP6257
Завършването й отнема повече от 600 години. Изграждането започва върху някакви римски развалини, след като Фридрих Барбароса дарява реликвите на Тримата влъхви на Кьолн, установявайки града като главно място за поклонения. Те все още са изложени в техния оригинален реликварий от ХІІ в. зад висок олтар, който сам датира от началото на ХІV в.

IMGP6310
Кьолнската катедрала е известна и със своите камбани. Най-голямата от тях е „Камбаната на Св. Петър“. Нейният звън може да се чуе само на големи религиозни празници, като Коледа или Великден. Жителите на града я наричат „Дебелия Петър“, защото тежи 24 тона и издава много плътен и впечатляващ звук.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)