Кончита Вурст – брилянтно скандален ПР и печеливша рекламна стратегия

Сподели:

Преди два месеца света бе скандализиран от брадатата певица Кончита Вурст, която не просто се появи на  песенния конкурс „Евровизия 2014“, а успя и да спечели голямата награда. Всички медии и социални мрежи прегряха от възмущение и всевъзможни отрицания и квалификации, но също така милиони хора по света започнаха да я копират и да й подражават.

IMGP1507

Зад елементарното учудване, за нас това събитие има друг смисъл. Кончита Вурст е най-активният и екстравагантен ПР, който консервативна Австрия можеше да си позволи. А за успеха му – никой не се съмнява! И никой не се пита вече за това: Продава ли скандалното? Да, и още как! Заговори ли цял свят? Да! Значи работата е свършена отлично.

IMGP0990

В последните години на своето развитие Австрия и столицата й Виена си изградиха имиджа на „старата баба“ на Европа. Отъждествиха ги само с валсове, класическа музика, Моцарт, Щраус и тук-там Климт за свежест. Виена, макар да е най-добрият град за живеене в света, избиран безапелационно  16 пъти(!) досега, сякаш поотстаря в имиджа си и поизостана от модерните, разчупени  и притегателни столици като Париж и Лондон. На градът никога не са му липсвали туристи, но сякаш атмосферата на „old timer“ го бе заразила. Но ако някъде на земното кълбо има столица, чиято управа не спи нито за миг и прави всичко (ама наистина всичко) за своите жители и за своя имидж, то това е Виена. Тя предприе рязък курс към „отваряне“ към новото, екстравагантното,“гъзарското“, както биха казали младите.  За кратко време в града се появиха нови свръхмодерни дизайнерски хотели,  модерни ресторанти и нощни клубове, изредиха се концерти на всички възможни звезди, създадоха се множество прояви с огромни рекламни и организационни бюджети.

IMGP1330

Върхът на всичко това бе проведения през месец май LIFE BALL 2014, който събра на едно място Бил Клинтън,  Рики Мартин, Леона Луис, Дейвид Лашапел, Марша Крос, Вивиен Уестууд, Жан-Пол Готие и още цяло съзвездие популярни личности, наравно с кмета на Виена – Михаел Хаупл. Организацията и стила на събитието го превърна в най-скъпия и мащабен бал  на годината. Бал на толерантността и уважение към различията. IN LIFE  бе единствената българска медия, присъствала на събитието и от първа ръка ви уверяваме, че подобно нещо се прави с огромни бюджети и свръх скъпа организация. Чисто и просто Виена показа на света, че е различна, толерантна, модерна и е готова на всичко, за да се хареса.

IMGP1423

След всичко казано до тук, нямаме никакво съмнение, че Кончита Вурст всъщност е най-силният ПР ход на австрийците.  Травеститът Томас излезе на сцената в Копенхаген във втория полуфинал на конкурса Евровизия  и два дни по-късно печели Големия финал с 290 точки.

Кончита Вурст всъщност е артистичния псевдоним на родения  на 6 ноември 1988 г. В южноавстрийския град  Гмунден Томас Нойвирт. Детството си прекарва в Щирия, а по-късно завършва Училището по мода в Грац. Склонността си да се облича като жена Томас открива още в ранна тинейджърска възраст. Още тогава започва да се асоциира повече с жена, отколкото с мъж и никак не крие това пред връстниците и съучениците си. И тъй като консервативното общество винаги се е отнасяло превзето и с отрицание към подобно поведение, на младежа никак не му е леко. Но всъщност от тогава стартира неговата борба за налагане на различията и правото на всеки човек на самоопределение.

Всичко при този човек е странно и интересно. В стремежа си да избяга от общоприетото статукво и натиска на обществото, Томас създава собствена, абсолютно отделна биография за втория си образ – Кончита Вурст. Според тази нова биография Кончита е родена в колумбийските планини около Богота, а по-късно се премества в Германия, където прекарва детството си. Кръстена е на баба си Кончита и  носи фамилията на баща си Алфред Вурст. Според него между Томас Нойвирт и Кончита Вурст има огромна разлика – те имат съвършено различни животи и съдби. Единственото общо е това, че отстояват правото си да бъдат различни.

IMGP1482

През 2011 г. е първото публично появяване на Томас като Кончита в австрийското шоу за таланти „Ди гросе шанс“.  От тогава живее във Виена. Именно това шоу донася на травестита популярност. Тогава среща и любовта на живота си Жан Патриак – танцьор в бурлеска, с който твърди, че живее в законен брак и до днес.

IMGP1547

А  на световно известния LIFE BALL, за който ви споменахме и за който ще ви разкажем подробно съвсем скоро, Кончита събра в пъти повече овации от Рики Мартин или от която и да било друга звезда. Събралите се около 40 000 души пред кметството на Виена изригнаха в небивал възторг при появата на Кончита, без грам признак на омраза, освиркване или възмущение. Точно обратното!  Жан-Пол Готие нарече травестита „посланик на толерантността“ и го обяви за своя муза. Ето защо напълно логично дойде дефилирането на Кончита на ревюто на модния гуру в Париж и поредното взривяване на медии и мрежи. Явлението  Кончита Вурст, без съмнение  ще влезе в учебниците по ПР, като една от най-успешните и продавани стратегии.

снимки: In Life

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...