Концерт с дрескод „цветя“ от „София квартет“

Сподели:

Облечете цветните си дрехи и се потопете в света на музиката. Дрескодът е в съзвучие с настъпващата пролет. В програмата ще прозвучат Струнен квартет №1, оп. 18 от Лудвиг ван Бетовен и Кларинетен квинтет, оп. 115 в си минор от Йоханес Брамс, със специалното участие на Михаил Живков – кларинет.

Струнен квартет № 1 е написан от Лудвиг ван Бетовен между 1798 и 1800 г., публикуван през 1801 г.,и посветен на бохемския аристократ Йозеф Франц фон Лобковиц. Всъщност това е вторият струнен квартет, композиран от Бетовен.


Според Карл Аменда, приятел на Бетовен, втората част е вдъхновена от сцената на гробницата от „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир. Квартетът е сериозно преработен между версията, която Амендаa получава за първи път и тази, която е изпратена на издателя година по-късно. За тази промяна Бетовен пише: „Внимавайте да не давате на никого вашия квартет, в който съм направил някои драстични промени. Защото едва сега се научих да пиша квартети; и това ще забележите, предполагам, когато ги получите.“

Брамс пише Кларинетния си квинтет 1891 г., вдъхновен от запознанството си с виртуозния кларинетист от Дворцовия оркестър на Майнинген Рихард Мюлфелд. Брамс изучава подробно кларинетните квинтети на Моцарт и на Карл Мария фон Вебер, след което решава на напише ново произведение за такъв състав.

„Ако трябва да съм честен, за тази творба бе важно да измисля най-красивите мелодии, които някога съм писал – даже по-красиви и от мелодиите на Клара! Защото, ако мисля само за себе си, нищо съдържателно не ми идва на ум, камо ли пък нещо красиво!“ – казва Брамс в писмо до Клара Шуман.

Билети на касата за зала „България“ и онлайн на www.eventim.bg

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...