Козлодуй

Комаров: Русия, Франция и България заедно работят за удължаване живота на „Козлодуй“

17 октомври 2014

Договорът за удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключително важен. Хубаво е, че мога да заявя това именно тук във френската столица Париж, защото удължаването на живота на тези мощности е резултат от съвместната работа на „Росатом“ с „Електрисите дьо Франс“.

Това заяви пред специалния пратеник на БГНЕС Дияна Тушева заместник-генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

Лицензите за работата на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтичат съответно през 2017 и 2019 г. В България процедурата по удължаването на живота им стартира през 2012 г. Обикновено подобен род дейности се подготвят много щателно и започват най-малко 6 години преди крайния срок, но нашата страна закъсня по политически причини. В началото на октомври тази година между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума, включващ „Росенергоатом“, „Русатом Сервис“ и „Електрисите дьо Франс“, беше подписан договор за удължаването на живота на 5 блок на Козлодуй. Благодарение на предстоящата модернизация животът на ядрения блок може да бъде удължен с няколко десетилетия. Страните планират да реализират този проект в най-кратки срокове.

„Руско-френският консорциум ще помогне на България да подготви обосновката, за да се удължи експлоатацията на двата хилядника. Това е съвместен руско-българско-френски проект. Той ще позволи да бъде удължен живота на АЕЦ „Козлодуй“, за да може да произвежда евтино и екологично чисто електричество за България“, заяви Комаров. „В тази област нямаме никакви проблеми или забавяния, поетите ангажименти се изпълняват точно и в срок“, добави заместник-генералният директор на „Росатом“.

Той припомни, че предстоят поредица от действия, които българската страна трябва да извърши, като на първо място е подготовката на документацията. Тя трябва да бъде представена и одобрена от българския ядрен регулатор. „Ние сме убедени, че животът на двата блока ще бъде удължен. За нас е важно и голяма чест, че участваме в този съвместен проект“, подчерта Кирил Комаров. Той припомни, че руската страна продължава да изнася ядрено гориво, с което работи българската атомна централа.

През последните години сянка върху традиционно доброто българо-руско сътрудничество в ядрената сфера хвърли спирането на проекта за изграждане на втора атомна централа в Белене от правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ през март 2012 г. През септември 2012 „Росатом“ предяви иск срещу българската НЕК за над 1 милиард евро заради спирането на проекта. Неотдавна се състоя едно от първите заседания на арбитражното дело в Женева. Помолен за коментар, Кирил Комаров беше достатъчно лаконичен: „Едва ли мога да коментирам, както знаете в момента върви арбитражът. На нас всички ни казаха много строго: Нищо да не се коментира, докато тече арбитражът“.

И ако България се отказа да строи втора атомна централа по руски дизайн, „Росатом“ продължава успешно да развива своя бизнес в цял свят. Тази седмица държавната корпорация откри в Париж своя регионален център за развитие на бизнеса си. За Комаров това не е само поредната крачка за осигуряване на глобалното присъствие на „Росатом“. „Това е логична крачка за развитие на сътрудничеството с френските и европейски партньори, чиято история започна преди десетилетия“, добавя той.

„В началото на 2014 подписахме с Унгария договор за строителството на два нови блока на АЕЦ „Пакш“. Споразумението с Будапеща не обхваща само изграждането на новите ядрени мощности, става дума за сериозно стратегическо партньорство между Унгария и Русия в областта на ядрената енергетика. То включва подготовката на кадрите, които ще работят в бъдещата централа, въпросът с отработеното ядрено гориво, предвижда съвместни научни изследвания“, разказа Кирил Комаров.

Освен с Унгария, „Росатом“ подписа договор с още една страна-член на Европейския съюз – Финландия. Договорът беше парафиран през декември 2013 и предвижда изграждането на един блок на площадката в Ханхикиви. „Това също е един много важен за нас проект. В момента с пълна сила тече подготовката на проекта за атомната станция и на лицензионните документи“, обясни Комаров.

Дейността на „Росатом“ не се ограничава само с Европейския съюз, в момента в цял свят се изграждат 10 блока по руска технология. „Ние строим в Китай, Индия, Турция, Беларус. С редица други страни вече са подписани договори, но още не е започнало строителството, а текат подготвителните дейности за него. Тук мога да посоча Йордания, Бангладеш, Виетнам“, уточни Кирил Комаров.

Тази активност е още едно свидетелство, че така нареченият ядрен ренесанс е факт. Все повече държави избират надеждната, евтина и екологично чиста ядрена електроенергия, благодарение на която се създават нови работни места и нови производства.

снимка: kznpp.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)