Класическо Консоме

20 октомври 2014

В класическата кухня Консомето е известно като пилешки или говежди бульон.
В последно време могат да бъдат видяни много вариации по темата. Редица ресторанти предлагат консоме от гъби, аспержи, други зеленчуци и дори плодове.  Но ако ще сме класици – нека се придържаме към оригинала.
Така правят и Виенските салони. Харесваното и вкусно Консоме е приготвено от говеждо месо.

Ето защо ви представяме оригинала:

– 100 грама крехко говеждо месо;
– 1 морков;
– керевиз;
– магданозени корени;
– 1 с.л. оцет;
– 1/2 белтък от яйце

За да се получи съвсем чист бистър бульон или консоме, се постъпва по следния начин:

Към 1 литър кипяща вода се прибавянарязаното на дребно/може и смляно/ месо и  нарязания на дребно морков, керевиз и магданозени корен.  След като поври, отделно се смесват 100 г студена вода, оцета и белтъка от яйце. Всички тези продукти се разбъркват и се сипват в кипящия бульон. Когато кипнат и се издигнат на повърхността на бульона, съдът се вдига от огъня, събира се изплувалата мътилка и бульонът се прецежда. Трябва да се прецеди през ситна марля или цедка, за да стане чист и бистър.  Всички продукти са оставили хранителните си и всусови качества в бульона.

Класическо Консоме

Класическо Консоме

Ето че сме готови, но Консомето се сервира задължигелно с „придружител“ – добавете кнедли, фиде, крутони или дребно нарязани палачинки и ситно нарязани кълнови перца от лук. 

In Life го предпочита с плачинки…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)