Класически Виенски шницел от Салон Mozart

Класически Виенски шницел от Салон Mozart

13 октомври 2014

След като ви разказахме за очарованието и атмосферата на един от най-прочутите Виенски салони – Mozart, то нека ви представим и една типична рецепта  – Виенски шницел.

IMGP6806

Австрийската кухня има доста типични ястия, но със сигурност първото, за което всеки човек се сеща е шницела. Но това, на пръв поглед, банално ястие има своите задължителни особености, които ако не се спазят, няма да се получи класическо издание на вкусната храна.
Ето защо, за да се получи истински виенски шницел, пригответе го по рецептата на Салон Моцарт:

Продукти:

 4  телешки медальони
200 г галета
сол и черен пипер
250 г масло
200 г брашно
1  лимон
2  яйца

Подберете хубаво и не мазно телешко месо. Не си и помисляйте за друго месо – пилешко или свинско. Това изобщо няма да е класически шницел. Всяко парче месо сложете между две парчета прозрачно фолио и го начукайте дълго докато се изтъни. Колкото по-тънко е месото, толкова „по-виенски“ става шницела. Поръсете го от двете страни със сол и черен пипер.

 

Класически Виенски шницел от Салон Mozart

От яйцата се вземат само белтъците и се разбиват на пяна.  Овалвайте парчетата месо в брашно, след това в белтъците  и накрая в галетата. Не е хубаво много да се набива панировката в месото, за да стои по-въздушна. Изпържете ги в предварително разтопено и прецедено масло, което трябва да е силно нагорещено. След всеки шницел маслото се подменя. Трябва да се уцели подходящият момент на изваждане от маслото – когато шницелът стане златист. След изваждането от маслото, готовите шницели се поставят за 1-2 минути върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.

И така: бързо, лесно и просто, но внимавайте. Дори едно отклонение от рецептата, ще превърне ястието в нещо друго, но не и в класически Виенски шницел. Най-подходящият „акомпанимент“ за него е салатата от варени картофи. Но за нея друг път…

IMGP6790

Einen guten Appetit!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Тук могат да се намерят доста интерестни статии, а ежедневното меню може да се разнообрази с нови или не толкова нови, но позабравени рецепти. Благодаря!

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)