Китай и Русия ще се разплащат в рубли и юани?

Сподели:

Управителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви, че валутните операции между Русия и Китай (валутни суапове рубла-юан) ще се извършват в националните им парични единици.
Според нея, Министерството на финансите на Руската федерация в момента работи върху издаването на трансферни плащания за редица сделки за износ на рублата на фона на санкциите на Запада срещу Русия по повод позицията на страната към Украйна и присъединяването на Крим. Финансовият министър Антон Силуанов каза в началото на юни, че централните банки на Русия и Китай най- вероятно ще се договорят за преминаване към валутните суапове в национални валути в търговията по между си.

„Ние разполагаме с достатъчно висока степен на зрялост на суапа рубла-юан, а това ще улесни търговията изключително много. Предстои ми пътуване до Китай следващата седмица и обсъждане на възможностите това да се случи“, – заяви Елвира.

„След споразуменията между нашите национални банки ще трябва да се изработят някои организационни решения, които ще улеснят двустранната търговия,“ – каза тя.

Нека припомним, че заместник-министърът на промишлеността и търговията Георги Каламанов също загатна за очакваното преминаване към разплащане с рубли и юани в понеделник.
Какво ще се случи, предстои да видим.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...