Каталуния се отказва от Референдум засега

Каталуния се отказва от Референдум засега

14 октомври 2014

Темата за отделянето на Каталуния от Испания е доста комплицирана тема както за двете страни на конфликта, така и за целият Европейски съюз.  Настроенията за отделяне на Каталуния могат много лесно да се усетят – само посетете Барселона и ще видите, че каталунските знамена висят от почти всеки балкон  и се виждат навсякъде. Дори и нищо да не се случва, напрежението витае. Ето че Правителството на испанската провинция Каталуня реши да отмени референдума за независимост, който трябваше да се проведе на 9 ноември.

Близо 10-часова среща на лидерите на трите местни националистически партии, които се борят за отделяне на провинцията от Испания, приключи с това решение , съобщи премиерът на Каталуня Артуро Мас. На 27 септември каталунският премиер Мас подписа указ за провеждане на Референдум, но само два дни по късно Конституционният съд на Испания замрази за срок от 5 месеца действието на указа.

„Стигнахме до извода, че референдумът не може да бъде проведен заради липсата на правови гаранции. Възнамеряваме да предложим на гражданите на Каталуня алтернативни варианти, чрез които те да могат да изразят мнението си по въпроса за независимостта“, каза Мас, но без да споменава подробности. В подобен дух бе и изявлението на правителствения прессекретар Франсеск Хомс: „Борбата за независимост ще продължи„.

снимка: Time

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)