Какво става с руските олигарси сега?

Какво става с руските олигарси сега?

17 декември 2014

Ситуацията е критична. Дори в най-кошмарните си сънища преди година не можех да си представя, че това е възможно.“ Това заяви първият подуправител на централната банка на Русия Сергей Швецов по повод  ситуацията на финансовя пазар във вторник. Също сподели, че се надява натрупаният опит на Банката на Русия да й помогне „да оцелее в сложните времена“.
Натискът, който САЩ и Европейският съюз упражняват върху руската икономика е наистина неприятен за необятната страна. Все повече кризисни ситуации в икономическия живот, който е на принципа на доминото, започнаха да се случват в Русия.  Но все пак да не забравяме, че това е най-ресурсната икономика в света и със сигурност сътресенията имат шанса да бъдат преодолени. Не толкова бързо, обаче.
Интересно е какво се случва с руските милиардери и олигарси сега?

Какво става с руските олигарси сега?
Двама от тях – най-приближените съюзници на руския президент Владимир Путин на Ротенберг и Генадий Tимченко, са получили договори на стойност близо $ 8.1 млрд., след влизането в сила на западните санкции срещу двамата, пише Bloomberg. Сделките включват проект за изграждането на мост до Крим от Русия, както и големи строителни проекти за изгражданате на газопровода Силата на Сибир. Ротенберг, приятел от детството на Путин, е собственик на банка СМП заедно с брат си Борис. Именно тяхната банка предостави  подкрепа за любимите проекти на Путин – Олимпийските игри в Сочи. Личното им богатство се е увеличило с $ 2.5 милиарда само през последните две години“. Банка СМП, която поради връзките си с Путин е обект на санкции, и не може да търгува с фирми от ЕС и САЩ, е получила 10-годишен държавен заем от около 100 милиарда рубли за подпомагане на друга рускa банка, Мособилбанк, които са изпаднали в затруднения.

1407106414_0565.1113x891
Тимченко, собственик на Волга груп,  междувременно беше един от основателите на Гунвор. Той също се появява в списъка на американските санкции за  „дейности в енергийния сектор пряко свързани с Путин … Путин има инвестиции в Гунвор и може да има достъп до капиталите на Гунвор“. Това са американските трактати повъпроса. Защото не става дума за собственост, а просто за влияние.  Gunvor отрича твърденията и казва в изявление „руският президент Путин не е и никога не е имал собственост в Гунвор“.
Ротенберг и Тимченко ще спечелят най-много от проекта за газопровода Силата на Сибир  като основните изпълнители на ОАО Газпром. Газпром са отказали да коментират кой ще получи договорите за строителство.

В условия на криза винаги има печеливши и губище. Подобни процеси преразпределяти пренареждат. 
И докато руските компании продължават да са откъснати от международните финанси, започват да се появяват печеливши и губещи.
През юли правителството лиши Алфа Банк, контролирана от милиардерите Михаил Фридман, Герман Хан и Алексей Кузмичев, от изключителните права за обслужване на пазара на едро на електроенергия в страната. Бизнесът е на стойност около 4 милиарда рубли годишно. Регулаторът  препрати бизнеса към OAO Банка Россия, която администрацията на Обама нарече „личната банка“ на вътрешния кръг на Путин. Тя се  контролира от Юрий Ковалчук.

OPEC meeting
Игор Сечин/на  снимката/ и Владимир Якунин/снимката по-долу/, които познават Путин от дните му в Санкт Петербург, са потърсили десетки милиарди долари в помощ за държавните дружества, които управляват – OAO Роснефт, най-големият производител на петрол в страната, и руските железинци.

7691be4fabf790b11be474a0f7e0f04e

И двете компании са потърсили около 80 милиарда щатски долара в помощ от фонда, който е предназначен да гарантира пенсионната система на страната.

1024px-Vladimirevtushenkov2011
Има и губещи от дневния ред: Московски съд удължи с три месеца домашния арест на милиардера Владимир Евтушенков по подозрения за пране на пари, след като властите национализираха неговата петролна компания OAO Башнефт. Евтушенков е най-богатият руснак, попаднал под ударите на съдебната система, след бившия собственик на ЮКОС, Михаил Ходорковски. Ходорковски прекара десет години в затвора, а  държавата затвори компанията му. Сечин придоби най-апетитното от Роснефт. Ходорковски, който сега живее в Швейцария, заяви на своя уебсайт, че е „абсолютно сигурен“, че Евтушенков е бил преследван за отказа си да продаде Башнефт на Сечин.

Алексей Навални, популярен блогър и опозиционен лидер, твърди, че отказът на Путин да промени посоката си спрямо Украйна и да приключи международна изолация на Русия е създала прикрита враждебност сред елита. Според Навални, който е под домашен арест по обвинения в измама от февруари насам, намаляващите финансови средства ще направят много трудно за Путин да запази лоялността на дори най-близките си сътрудници.

Не на същото мнение, обаче е Владимир Римски, който изследва корупцията в изследователската група Indem в Москва. Той смята, че има малко доказателства това да се случи скоро. „В интерес на Путин е, а и на хората, близки до него, да се продължи тази политика на подкрепа“, каза Римски. „За тях кризата не е нещо страшно, защото те контролират всички ресурси.“

Русия ще издържи на санкциите, това е нещо, в което никой не се съмнява, предвид факта, че тя държи ресурсите на света. Сътресенията ще са големи и сякаш тази седмица беше най-големия трус. От тук насетне линията на кризата ще върви нагоре. Но… постепенно.

Поживём — увидим! Както казва Путин. Това е любимата му руска поговорка…

снимки: ИТАР-ТАСС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)