Какво (не) знаем за Хелоуин?

31 октомври 2018

Хелоуин e маскараден празник, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии.

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Но днес Хелоуин се празнува в много краища на света. В този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата, за да събират бонбони. Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. Това забавление е известно като „пакост или лакомство“.

Хелоуин се празнува в много краища на света

Хелоуин се празнува в много краища на света

В Ирландия извън градовете все още се палят огньове, така както някога са правели келтите, а децата се обличат в костюми и обикалят домовете за лакомства. Играят се игри като „хвани ябълката“ – ябълка се закача на въже и всеки се опитва да отхапе от нея.

В Канада празненствата включват игри, правене на тиквени фенери, украсяване с тикви и царевица.

В някои страни се честват празници, които макар с различни имена, се отнасят за едно и също – връзката с духовния свят, в който са феите и вещиците, Дяволът и демоните.

В Англия голяма част от хората спират да празнуват Хелоуин след като започва да се разпространява протестантстската реформация от Мартин Лутер. Като последователи на новата религия и невярващи в светци, те са нямали причина да празнуват деня на Всички Светци.

Въпреки това, макар протестантската църква да е против празника, в Англия след 5 ноември започнали да се празнуват дните, посветени на Гай Фокс. Той е бил затворник, осъден на смърт, заради участие в католически заговор против протестантския крал. Присъдата му е изпълнена на 5 ноември 1606 г., затова на тази дата и днес в Англия горят огньове и факли.

Вижте още: Идеи за маникюр за Хелоуин

В Латинска Америка, Мексико и Испания в началото на ноември са Los Dias de los Muertos – Дните на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни мъртвите се завръщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода, цветя, снимки. Често се поставят и кърпа и съд с вода, за да може духът да се измие преди да се отдаде на пиршеството.

Палят се свещи, за да окажат пътя към дома. Така както и древните ацтеки, мексиканците и днес виждат в пеперудите душите на своите починали близки. В последния ден от Дните на мъртвите пият на гробището текила, а мариачи свирят в памет на починалите. Официално се отбелязват на 2 ноември, а тридневното почитане на мъртвите започва вечерта на 31 октомври.

В Китай празникът на Хелоуин е познат като Тенг Чиех (Празник на фенерите) и е китайска традиция повече от две хилядолетия. Това е вечерта на пълнолунието, в която се слага край на честванията на Лунната Нова Година – петнадесетият ден от първия месец на китайския лунен календар. Всяка година датата му се изменя.

В този ден пред снимките на мъртвите се поставят вода и храна, а по вода се пускат хартиени лодки, за да показват пътя на изгубените души. Честванията са грандиозни и включват илюминации, танци и представления като парад на дракона и танц на лъва.

„Тиквеният фенер Джак“ е задължителен за Хелоуин

„Тиквеният фенер Джак“ е задължителен за Хелоуин

Ето и някои интересни и любопитни факти, свързани с Хелоуин:

1. Хелоуин е вторият най-печеливш от финансова гледна точка празник след Коледа. Само в САЩ например, всяка година на 31 октомври се купуват около 2 400 000 килограма различни лакомства за отбелязването му. За 2014 г. се очаква американците да изхарчат колосалната сума от 7,4 милиарда долара.

2. Според легендите за празника, ако на Хелоуин видиш паяк, това всъщност е духът на любимия (или пък любимата), който те пази от неприятности.

3. „Тиквеният фенер Джак“ представлява издълбана тиква с източник на светлина в нея, като основната идея е да прогонва злите духове на Хелоуин. Кръстен е на ирландски селянин, който успял с хитрост да измами на цели три пъти дявола.

4. Първите „тиквени фенери Джак“ всъщност са се правили от… ряпа или цвекло. Днес традицията повелява да се използват само тикви, но пък някои си остават верни на принципа, че традициите са, за да се нарушават и на пазара може да се видят и изработки от други плодове и зеленчуци, като например ананас.

5. Совата е популярен символ на Хелоуин. В Средновековна Европа са вярвали, че тези птици са вещици и ако чуеш писъка им, то това е знамение за предстояща смърт.

6. Повечето от нас очакват с нетърпение Хелоуин, като за мнозина тийнейджъри той дори е сред най-любимите празници. Други обаче са на точно противоположния полюс, като изпитват панически ужас от деня на Вси Светии. Тази болест се нарича Самхаинофобия.

7. Не знаем дали най-великият илюзионист за всички времена Хари Худини е страдал от въпросното заболяване, но фактът е, че е починал именно на Хелоуин през 1926 година. Твърди се, че е починал от апандисит, но кой знае.

8. Най-голямата тиква, която някога е измерена на Хелоуин, е отгледана от калифорнийския градинар Тим Матисън. Тя е тежала впечатляващите 2 032 паунда (921 килограма), а за да достигне до невероятните си размери, е расла в двора му цели 195 дни.

9. Въпреки, че в повечето филми за Вси Светии, вещиците летят около пълна луна, това всъщност е доста заблуждаващо. Истината е, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември пълнолунието е изключително рядко явление и до този момент се е случвало само на три пъти – през 1925, 1944 и 1974 г. Следващото такова пък се очаква едва през 2020 година.

10. Най-посещаваният фестивал за Деня на Вси Светии в САЩ е в Ню Йорк. Там всяка година малки и големи заливат улиците като част от Village Halloween Parade, маскирани в страховити и зловещи костюми (най-предпочитани са тези на зомбитата), като не могат да бъдат спрени дори и с проливен дъжд. Средно участниците са около 50 000 с над 2 милиона зрители, а началото му се бележи от далечната 1970 г.

11. Според поверието, ако в нощта на Хелоуин облечеш дрехите си наопаки и вървиш назад, в полунощ има шанс да видиш… истинска вещица. Ако ви интересува в какъв цвят да е тоалетът ви, то цветовете на празника са оранжево и черно.

12. В Ирландия, която всъщност е родината на Хелоуин, празникът продължава да се празнува с големи тържества, както в САЩ. Извън градовете се палят огромни огньове (по келтски обичаи), а децата се маскират с костюми и обикалят домовете за различни лакомства. Ирландците приготвят и традиционна храна, като сред най-популярните варианти е захаросаната ябълка. Вероятно това обяснява и защо на Вси Светии местните масово играят „хвани ябълката“ – плодът се връзва с въже и всеки се опитва да отхапе от него.

13. Изненадващо или не, но през 2013 година Холивуд превзе и празника на Хелоуин. Оказа се, че зад Океана най-популярният избор на киноманите за Вси Светии са костюмите на екранните герои Тор (Крис Хемсуърт) от едноименния филм за Бога на гръмотевиците и Катнис Евърдийн (Дженифър Лоурънс) от „Игрите на глада“.

14. Счита се, че Хелоуин води началото си от 4000 г. преди Христа, което означава, че празникът е възникнал преди цели 6000 години.

15. Невероятно, но факт! Малкото британско селце Плъкли, което е предпочитана дестинация за феновете на Хелоун заради легендите, че е обитавано от 12 призрака (сред тях на монах, учител и разбойник), забрани отбелязването на празника. Местните власти все още допускат гости в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, но техните действия са стриктно следени от полицейски патрули, които внимават да не бъдат разбуждани призраците.

снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)