Какво (не) знаем за Джулай Морнинг?

01 юли 2020

Това е един от най-младите празници в България, който благодарение на ентусиазма на младите вече се е превърнал в традиция. Името Джулай е взето от известната песен на рок-групата Юрая Хийп (July Morning – 1971).

Празникът възниква в края на 70-те години в лоното на хипи-движението в България. Българският „джулай“ е уникален и не се среща никъде на друго място в Европа. Всяка година на 30 юни, срещу 1 юли, към черноморския бряг се стичат групи от млади хора от страната и чужбина, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето над морето. И въпреки че това не е нито религиозен, нито езически ритуал, участниците в това действие са убедени, че по този начин те пречистват себе си.

250007_4616740256732_324238883_n
Първоначално празникът възниква като протест срещу бившата комунистическа власт. Символичната среща на новото утро се възприема като ново начало, като стремеж към ново, по-добро бъдеще. След краха на комунизма, противно на очакванията, празникът се разраства, въпреки че първоначалната идея претърпява съществени изменения. Днес протестът е свързан по-скоро с освобождаването на личността от оковите на големия град и глобалната цивилизация като цяло. Забелязва се и разместване по възраст. Заради наплива на новаци несвързани с първоначалната идея, старите участници (така наречените „стари хипари“) започват да честват не само утрото (Морнинг), но и Ивнинг (навечерието) – в градчетата около село Варвара.

486746_4616740696743_815596702_n

Но както преди, така и сега, за химн на празника служи все същата July Morning. Интересно е да се отбележи, че за радост на всички привърженици на празника, самата група Юрая Хийп няколко пъти е гостувала на празника.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар