Какво не знаем за Австралия?

24 ноември 2014

Наименованието на Австралия идва от латинското australis, което означава „южен“. Легендите в Европа за Terra Australis Incognita, „непозната южна земя“, съществуват още от римско време и са широко разпространени през Средновековието, макар че не се основават на конкретни знания. Австралия е синоним на многообразие, мултикултурна цветност, земя на аборигени. В наши дни е населена от множество имигранти. Властта на кралица Елизабет е представителна, тъй като все пак държавата има независима система на управление. Представяме ви някои от най-любопитни факти за Австралия:

australia

1. В държавата се говорят повече от 200 езика и техни диалекти, като 45 от тях са на аборигените. Най-често срещаните езици, освен английски, са италиански, гръцки, кантонски, арабски, виетнамски, мандарин. Доста от населението на Австралия, над 25%, са родени извън държавата. Коренното население, аборигените, се заселили почти навсякъде преди 40 000 години и дълго време са били необезпокоявани от европейските мореплаватели, които откриват континента чак през 17 век.

2. Австралия е 6-тата най-голяма държава в света. Тя заема цял континент, върху обширна площ от 7,6 милиона квадратни километра. Тя разполага с 3-тата по големина океанска територия в света, бреговете й достигат 3 океана, а общата водна площ е 12 млн.кв.км. Държавата включва не само континенталната част, но също остров Тасмания, който е австралийски щат, и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан.

Какво не знаем за Австралия?

Какво не знаем за Австралия?

3. Зайците са огромен екологичен проблем в Австралия! Те нанасят щети за до 1 млрд. долара всяка година като унищожават реколти, шубраци и причиняват ерозия.

4. Ayers Rock – Улуру – Старото име на Улуру е Ayers Rock. Това е най-голямата монолитна скала, позиционирана в равнинна местност, която допринася за резкия контраст. Друго интересно за Улурлу е, че при изгрев и залез, цвета му е различен, което допринася за добавянето му в списъка на ЮНЕСКО.

5. Най-дългата ограда в света, Dingo Fence, е построена през 80-те години на 19 век. Тя има за цел да спира дивите кучета динго, за да не влизат в сравнително плодородните области в югоизточната част на континента. Тя е дълга 5614 километра и е една от най-дългите структури на Земята. Макар че е сравнително ефективна, някои кучета динго са успели да се промъкнат.

текст: Стефани Калчева
снимки: jod.uk.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)