Знаете ли какво е „номофобия“?! Е, ако сте от по-младите поколения, не само че вероятно знаете, но дори и страдате от нея. Това е страхът да нямате редовен достъп до социални мрежи или приложения за съобщения. Всъщност я си признайте, но честно – кога за последно сте изкарвали цял ден без достъп до смартфона, лаптопа или което и да е друго отроче на технологиите?

Номофобията засяга най-много младите хора, като често им пречи да спят добре през нощта, категорични са специалистите. В Италия например, половината от италианците на възраст 15-20 години прибягват до помощта на телефона си поне 75 пъти на ден (ако това не е зависимост, не знаем кое е).

Номофобия

Властите на Апенините дори са разработили законопроект, който обмисля образователни програми за родители, за да откриват прекомерната употреба на мобилните телефони у децата си. Учените са категорични, че пристрастяването към тях е сравнимо с това към хазарта, тъй като и в двата случая се провокира производството на допамин.

Затова съвсем не е случайно, че почти всички нови телефони имат в операционните си системи програма, която да изчислява времето, което човек прекарва пред устройството си. Та…. знаете ли какво е „номофобия“?!