Какво да правим при гръмотевични бури?

Сподели:

Какво да правим при гръмотевични бури?

Повечето от нас знаят как да реагират и потъмнее ли небето през деня, превантивно изключват електрическите уреди. Процедурата се повтаря и преди лягане, защото и нощните бури не са изключение. Но все пак няколко съвета не са излишни, припомня ни ги vestnikpriatel.com.

Ако сме вкъщи или на работното място, трябва да изключим от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затваряме вратите и прозорците. Стоим далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако се намираме сред природата, трябва да се постараем да застанем далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, да седнем върху него. Не трябва да лягаме и да докосваме земята с ръце. Необходимо е да клекнем, като плътно прилепим нозе. Навеждаме главата си надолу и притискаме колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхващаме глезените на краката. При това трябва да се държим на разстояние от съседа си.

Ако сме на колело, е необходимо да слезем от него. Не бива да се хващаме и да държим метални предмети, те привличат гръмотевиците. Трябва да се отдалечим се от електропроводите за високо напрежение, както и да стоим настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Трябва да застанем обаче най-малко на 3 метра навътре от входа и да се постараем да има поне метър свободно пространство от двете ни страни. Не бива да се подслоняваме край или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ни изненада в река, езеро или басейн, незабавно трябва да излезем от водата и да се отдалечим. В случай, че сме с лодка, трябва бързо да тръгнем към брега.

снимка: quest.bloomu.edu

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...