Какви са политическите нагласи, ако изборите бяха днес?

06 август 2014

Представеното социологическо проучване на Институт „Отворено общество“, проведено в периода 16 Юни – 6 Юли сред 1167 души. Извадката е национално представителна по модел на гнездова извадка, стратифицирана по области и тип населено място.

Четири партии се ползват с подкрепата на различни групи от населението за представителство в бъдещия Парламент – ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок и ДСП.  Може да се каже, че ГЕРБ е партията на младите, живеещи в областните градове и образовани българи. От гледна точка на социалния статус на лицата, които биха гласували за ГЕРБ, тя изглежда като типичната дясна партия – подкрепяна от лицата с висше и средно образование, както и сред групите с относително висок среден доход на човек от домакинството и от работещите, пише в доклада на „Отворено общество“ от националното представително изследване.

По-високите нива на подкрепа за БСП са във възрастовата група над 60 г. и сред лицата, живеещи в малките (не в областните) градове и селата и имащи основно или по-ниско образование.

Всички останали партии, според изследването ще се борят за преминаване на 4%-товата граница за влизане в Парламента, в т.ч. България без цензура, Атака, АБВ и други.

Изследването показва, че делът на анкетираните, които не биха подкрепили коалиционно правителство (52%) и тези, които биха подкрепили (47%), е почти един и същ. Електоратът на ГЕРБ подкрепя най-вече коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това би могло да се обясни донякъде с факта, че социалният профил на електоратите на двете партии е много близък.

Двете основни възможности за коалиция, според изследването, са между ГЕРБ и Реформаторския блок и между ГЕРБ и БСП.

Работещите, живеещи в София, с висше образование и относително висок доход биха били сред основните поддръжници на евентуална коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок.

56% от анкетираните подкрепят въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми, срещу неподкрепящите – 29%, а 15% нямат мнение по въпроса.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)