Кабинетът изглежда готов! Ето и спряганите имена на министри

Кабинетът изглежда готов! Ето и спряганите имена на министри

05 ноември 2014

ГЕРБ и Реформаторски блок, след състоялия се „годеж“ в неделя, вече си стиснаха окончателно ръцете и ще съставят правителство.
ГЕРБ и по-точно лидерът Бойко Борисов трябваше да се примири със съставянето на пъстро Правителство, след като не получи очаквано мнозинство в Парламента на последните избори, въпреки убедителния си резултат. Но подобна ситуация вече е типична за картата на Европа. Татяна Дончева в един от многобройните телевизионни коментари по темата направи доста хубаво сравнение в тази връзка: че Бойко Борисов иска, играейки белот да му се паднат четири валета от първа ръка, но това е изключителна рядкост.

„Днес взех най-тежкото решение в живота си. Съзнавам, че всички направихме огромни компромиси със себе си, но с ясното съзнание, че сме длъжни да направим необходимото, за да излезе България от кризата. Видях, че всички разбират с колко трудно начинание се захващаме“ – това написа в личния си профил Бойко Борисов, след като стана ясно споразумението за коалиционния кабинет.

Е, политическият белот вече е друг и след изявлението на Румяна Бъчварова от ГЕРБ вече е ясно, че новото правителство ще има 3-ма вицепремиери и 18 министри. От РБ са предложени и одобрени 1 вицепремиер без портфейл и 6-ма министри. Предвижда да има и министър от АБВ. Радан Кънев заяви, че вариантът Борисов да бъде Премиер отново, бил най-стабилният. Всъщност, едва ли никой не се е съмнявал кой ще бъде предстоящия ни Премиер- министър. Очаква се Бъчварова да бъде с евентуален вицепремиерски пост. Томислав Дончев се спряга за вицепремиер с ресори икономика и еврофондове,

Предстоят и структурни промени в Министерския съвет. Румяна Бъчварова потвърди, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на 3 отделни министерства, както и че Министерството на инвестиционното проектиране ще бъде закрито.В публичното пространство вече се завъртяха и имената на евентуалните министри, като уточняваме, че информацията към момента е неофициална:

Меглена Кунева ще бъде вицепремиер по правосъдието без портфейл;
Божидар Лукарски ще поеме икономиката;
Николай Ненчев – отбраната;
Даниел Митов запазва поста си на външен министър;
Христо Иванов – запазва поста си на министър на правосъдието;
Петър Москов – за здравеопазването;
Тодор Ганев – образованието и науката;
Веселин Вучев – министър на вътрешните работи;

Очаква се познати имена от последното управление на ГЕРБ отново да се върнат на местата си – Ивайло Московски и Лиляна Павлова ще се върнат съответно в транспортното и регионално министерства. Енергетиката ще бъде поверена на Делян Добрев, а културата – на Вежди Рашидов.

Рекламният бос, депутат от ГЕРБ и силно приближен на Бойко Борисов Красен Кралев, ще е новият спортен министър.

Кандидатът на АБВ Ивайло Калфин ще получи портфейла на социален министър или по-вероятното кресло на министър на външните работи.

При решението да се създаде Министерство на туризма, усилено се спрягаше името на патриотите в лицето на Поли Карастоянова. Но след вчерашния ден, това е почти невъзможно, защото ПФ заяви, че няма да подкрепя програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Ето защо това мястото най-вероятно ще застане герберът Иво Маринов. Министър на екологията ще е Ивелина Василева.

Но има и една друга, скрита игра зад кулисите. Ключовите министерства, всъщност се очаква да се контролират от фигури на олигархията: Министерството на икономиката попада в ръцете на изцяло зависим човек от Вальо Златев, Земеделското министерство, където са най-многото пари и фондове ще бъде под владението на кръга около Цветелина Бориславова, а тези, които си мислят, че Делян Пеевски ще остане извън властта, определено се заблуждават. Той ще владее финансите и чрез него всички жизненоважни структури за бизнеса. За Цветанов не коментираме, защото МВР му принадлежи по презумпция.

Оставаме в очакване на окончателния състав на Правителството…

текст: In Life

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)