Историята на Хелоуин

31 октомври 2014

Съществува нощ в годината, в която световете на живите и на мъртвите престават да бъдат разделени един от друг, тъмното було се вдига и душите на починалите получават възможността да се върнат на местата, които са обитавали. Е, дали ще вярвате на тази история зависи изцяло от вас, фактът обаче е, че нощта на Вси Светии на 31 октомври срещу 1 ноември (или просто Хелоуин) днес е възможност да се позабавлявате истински, навличайки страховит костюм и погаждайки някой и друг номер на познати или приятели. В този смисъл, знаете ли каква е историята на празника?

Историята на Хелоуин

Историята на Хелоуин

Началото
Според легендите, Хелоуин е възникнал много, много отдавна – 4000 години преди Христа (вече е на 6000 години). В началото се е празнувал от келтите под името „Соуън“ (Samhain), което в превод означава „Края на лятото“, като е отбелязвал началото на тъмния сезон (келтите деляли годината на два сезона – светъл, тоест: летен и тъмен или зимен). Започвайки през нощта, е бил приеман като земеделски празник на огъня, като местните са вярвали, че в часовете до сутринта мъртвите души се връщали на земята. За да се предпазят от злите духове, те са палели огромни огньове – традиция, която се е запазила и до днес в Ирландия, където Хелоуин продължава да е най-популярен, въпреки ширещото се мнение, че най-обичан е зад Океана.

А защо?
Защо я наричат нощта на Вси Светии? През 835 г. Папа Грегорий IV въвел 1 ноември като празник на Всях Святих (прослава на всички християнски светци и мъченици) и понеже Соуън се отбелязвала в същата нощ, тя станала известна именно под това име.
Колкото до традицията хората да се дегизират като духове и привидения, тя идва от поверието, че за да не бъдат разпознати от злонамерените призраци, те е най-добре да се скрият с маска и карнавален костюм.

happy_halloween_by_lordhannu-d4ekup5

История на тиквения фенер Джак
Използването на различни плодове и зеленчуци и най-вече на тиквата за направата на прочутия фенер в нощта на Хелоуин има доста любопитни корени…поне ако се вярва на легендите. Стара ирландска приказка разказва историята на местния пияница и мошеник Джак, който бил пълен с най-различни номера и хитрини и успял на цели три пъти да измами самия дявол, взимайки всеки път отсрочка за душата си от 10 години. След като времето му на този свят изтекло, се оказало, че той е в безизходица – заради грешния си живот не можел да отиде в рая, а заради сключената сделка, нямало как да иде и в Ада. За да вижда пътя в мрака, дяволът му дал вечно горящ въглен, който да осветява пътя назад. Джак издълбал една ряпа, поставил го вътре и започнал да броди в търсене на вечния покой.

Развитие
В САЩ, където Хелоуин е на особена почит сред малки и големи, празникът започва да се отбелязва през 19-ти век. След като 2 милиона ирландци пристигат в Америка заради т.н. „Голям Ирландски Картофен Недостиг“ (1845-1849), те донасят със себе си и традициите. В началото на 20 век, започва и типичната комерсиализация на „Нощта на Вси Светии“ – първо със забавни картички за Хелоуин, после дошли статуетките, а през 1950 г. започнало и производството на карнавални костюми. Горе долу по същото време, се наложила и играта „трик или почерпка“ (ако стопаните на дома откажат да нагостят с лакомства духовете гости, то те стават жертва на най-различни пакости). В края на миналия век, се налагат и изкуствените декорации за празника, като сред най-популярните са тиквите, плашилата, мумиите, фигурите на Дракула, Франкенщайн и др. През този пък, типичните за Хелоуин призрачни костюми се изместват от тези на най-различни филмови и телевизионни герои.

samhain_celebration

Хелоуин днес
През 2014 г. смело можем да заявим, че празникът отдавна е надхвърлил пределите на католическия свят, в който се отбелязва от дълги години и е факт в почти всяка една държава. Издълбаните тикви във формата на призрачни фенери, ексцентричните костюми и типичните черно-оранжеви цветове, забавлението и доброто настроение съпътстват нощта на 31 октомври срещу 1 ноември дори и в България, където можете да сте сигурни, Хелоуин също ще бъде посрещнат подобаващо.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)