Историята на едно писмо

01 юли 2014

Dior Homme представи пролетно- лятната си колекция за сезон 2015 на 28 юни 2014 г., като част от Парижката седмица на модата. Всеки един от присъставщите, имал честта и удоволствието да бъде лично на събитието намери на своята седалка писмо с необичаен и красив почерк.

Dior Homme Spring Summer 2015 Paris Fashion Week PFW

Ето и историята на тази картичка:

Крис Ван Аш, творческият директор на Dior Homme, всъщност е бил вдъхновен от писмо, което той открил в архивите, написано лично от Christian Dior през петдесетте години. В писмото се казва: „Традициите трябва да се поддържат, така че да могат да бъдат предадени непокътнати на бъдещите поколения. В смутни времена като нашите, ние трябва да помним историята си и пазим традициите си, тъй като те са цветето на нашата цивилизация.“. ~ Christian Dior

Писмото на покойния дизайнер е в основата на първата част от колекцията, като ръкописът е отпечатан на голям брой от представените модели  и редица аксесоари. Блейзърите и саката с ръкописите на Christian Dior са наистина очарователни.

Dior Homme Spring Summer 2015 Paris Fashion Week PFW handwritings

Художествените инспирации от  предходните колекции- ала Мондриан и Джаксън Полък се пренесоха и в новата. Сякаш самият Диор бе презаредил батериите си извън Париж в своя приятелски кръг с художници и артисти и почерпил вдъхновение от тях. Бизнесменът буржоа и артистичният художник се прегърнаха и формираха новата лятна колекция.

Dior Homme Spring Summer 2015 Paris Fashion Week PFW Art

Резултатът бе: официални костюми с акцент върху смокинга и традиционното райе. Морският летен бриз, отново в знак на  почит към родения в Нормандия Диор и неговата всеизвестна любов към морето, присъства под формата на напречни райета и шарени плетени жилетки, носени над ризите. Това, което Ван Аш  нарече „нов костюм в три части“.

DIO_0112.450x675

Ревюто завърши с любимите цветя на Диор-  лилиите. Красивите цветя,  които присъстваха и в предходната колекция, намериха отново челно място и в тази.  Какъв по- подходящ и по- голям знак на почит към великия дизайнер и трайното му наследство от материализирането на личните му  ръкописи и любимите му цветя…

DIO_0613.450x675

Прекрасна колекция- модерна и новаторска и в същото време дълбоко свързана с  корените с историята на голямата френска модна къща.

 

снимки: Christian Dior

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

 • Dior Resort 2018

  In FASHION

  На 25 май вечерта под проливен дъжд премина ревютo на Dior resort 2018. Този път ...

 • Оливия Уайлд представи Conscious Exclusive H&M 500 Internal Server Error

  Internal Server Error

  The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

  Please contact the server administrator at webmaster@inlife.bg to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

  More information about this error may be available in the server error log.