Истанбул - историческите и културни пластове на човечеството

Истанбул – историческите и културни пластове на човечеството

29 октомври 2014

Две хиляди години европейска и азиатска традиция се срещат в Истанбул. Няма град на планетата ни, който да е подредил в себе си толкова културни и исторически пластове като един пъстър килим, изтъкан от стотици съдби и истории.

Истанбул - историческите и културни пластове на човечеството

Ако има град на контрастите, това е разположеният на два континента Истанбул. Протокът Босфора разделя и свързва Европа и Азия. Парадоксално е, че когато европейският начин на живот е широко разпространен в азиатската част, ориенталските традиция са още живи в европейската част, особено в малкият залив, наречен Златния рог.

Istanbul 031

Докато жените в западните квартали на града покриват косите и лицата си, а мъжете носят тюрбани и се подчиняват на призивите за молитва, звучащи от вековните минарета, елегантно облечени бизнесмени и нежно гримирани студентки, бързат по улиците на брега срещу Златния рог. Младежите в парковете на сателитните зони танцуват рап и карат скейборд.

Istanbul 009

По тесните павирани улици на стария Истанбул, пълно с ориенталски миризми и морски въздух, каруци теглени от магарета се състезават с очукани камиони и коли, редом  и с бляскави лимузини в хаотичния трафик.

Istanbul 151

Именно това оживено, но и трудно напрежение между културите и традициите създават атмосферата на този 15милионен град, който през последните 2000 години непрекъснато се обновява. Градът е бил разрушаван до основи само веднъж през 196 година, когато римлянинът Септимий Север отмъщава на Византия.

Istanbul 067

Рим на Изтока

Византия е държава със 850 годищна история. Според легендите друвногръцкият военачалник Визис от Мегара през 657 година пр. н.е. завладява обитаваният от траките полуостров и създава Византия. На 11 май 330 година пр.н.е. Император Константин обявява Византия за своя „Втори Рим“ и в своя чест нарича града Константинопол. 65 години по-късно, Константинопол става столица на Източната Римска империя.

Istanbul 061

Градът достига разцвета си през 6 век, при император Юстиниян. От този период са много църкви и дворци, като несравнимата Света София и впечетляващият Хиподрум. Константинопол пада под турско робство през 1453 година, когато османските войски на Султан Мехмед II превземат града и го превръщат в столица на империята си.

Istanbul 004

Турците налагат класическата архитектура на джамиите, характерна за града  и до ден днешен. При тях църквата Света София се сдобива с четирите си минарета и се превръща в джамия.

Istanbul 020

450 години по-късно идва края на управлението на султаните, за да се роди на днешния ден през 1923 година Новата Светска Турска Република начело с Кемал Ататюрк,  при която религията се отделя от държавата.

Istanbul 302

За да бъде подчертана смяната на управлението, за столица е избрана Анкара, а дотогавашното седалище на султаните Истанбул става музей на открито.

Istanbul 288

Дори Света София изгубва религиозното си значение и днес е музей. Тази църква определено е най-мащабният образец на Византийската архитектура. Посроена е само за 5 години от Юстиният I, започнал строежа през 532година. Дълги векове тя е най-голямата християнска църква.

Istanbul 105

На юг от Света София са просторните градини на двореца Топкапъ.

Istanbul 141

Някога султаните и техните 4000 прислужници живеели в този смайващ комплекс с безброй стаи – 400 стаи е имало само за харема, красиви дворове и пищни градини.

Istanbul 133

Днес дворецът е изложена безценна колекция от бижутерия, порцелан и реликви от пророка Мохамед.

Istanbul 040

Европейското влияние и култура и развитието на социалните взаимоотношения разбиват остарелите и средновековни устои на Османската империя.

Istanbul 048

Турция е провъзгласена за Република, а Истанбул е горещата точка на случващото се.

Istanbul 295

Днес той е събрал в себе си толкова история и усещания, че не стига една седмица да се потопиш в приказките му в контраст от Шехерезада до Пепеляшка.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)