Индия откри най-високата статуя в света (видео)

01 ноември 2018

В Индия при изключителни мерки за сигурност бе открита най-високата статуя в света, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Церемонията се проведе в щата Гуджарат в северната част на страната. Индийският премиер Нарендра Моди откри бронзовия паметник на Сардар Валабхай Пател, лидер в борбата за независимост на страната.
Той е бил и първи вътрешен министър на Индия, след като британските колониалисти я напускат през 1947 г.

worlds-tallest-statue-of-unity-india-sardar-patel-designboom-06Статуята е висока 182 метра, от които 25 м са пиедестал. Тя е два пъти по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Изграждането на паметника струва 29,9 милиарда рупии (358 милиона евро) и при издигането ѝ възникнаха размирици сред местните етнически общности, които възроптаха, че начинанието е твърде скъпо и че вреди на околната среда. За да избегнат хаос по време на откриването, властите ангажираха за церемонията 5000 полицаи, разположени на различни места в радиус от 10 километра от мястото на откриването.

worlds-tallest-statue-of-unity-india-sardar-patel-designboom-05Бронзът за паметника е произведен в Китай, но структурата му е от бетон и стомана. Статуята се издига над река Нармада. Тя тежи близо 100 000 тона и бяха необходими четири години за нейното издигане.

worlds-tallest-statue-of-unity-india-sardar-patel-designboom-03

Индийският премиер Моди смята, че статуята на Пател, известна още и като „Статуя на единството на Индия“, ще привлече много туристи.

Пател бе известен като „Железният мъж на Индия“. Той успява да интегрира различните щати в ерата след обявяването на индийската независимост.

снимки: government of gujarat

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)