Илияна Йотова връчи наградата на БАИТ за значим принос за развитието на високите технологии на Росен Плевнелиев

01 март 2017

На официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2016 г.
Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова връчи Специалната награда на Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.

Наградата беше присъдена на Росен Плевнелиев за значимия му принос за развитие на информационните и комуникационни технологии у нас, за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки.
„Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на церемонията. „Неслучайно един от първите патронажи, приет от държавния глава, е именно този в сферата на информационните технологии. Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни“, посочи още тя.

17022094_975908289178087_4028115488037352516_n

„Огромна чест е да бъда заедно с вас“, посочи Росен Плевнелиев. В България създадохме първата иновационна система на Балканите и тя носи плодове – 16 хиляди нови, добре платени работни места в индустрия на бъдещето, каза още той. През последните години показахме най-важната част от формулата за успеха на България – това, че сегашният вицепрезидент и бившия президент са заедно с вас на сцената, за да покажат каква е тази рецепта – това е приемственост и надграждане по пътя на смислените приоритети, подчерта още Росен Плевнелиев.

16996481_975908169178099_1808960461316139325_n

Служебният вицепремиер по европейските фондовете Малина Крумова връчи Журналистическата награда на Йоанна Николова, водещ на предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Отличието беше присъдено за последователното и задълбочено поставяне на обществено внимание теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката и гражданите.

16996374_975906595844923_8250414843418063241_n

Николай Денков, служебен министър на образованието и науката връчи наградата в новата категория Internet of Things (IoT) на ИКТ клуб към ТУ-София. Наградата в тази категория поощрява екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Адепт. Адепт е цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве, която се състои от 2 основни част – изометричен стик и мобилно приложение. Идеята е провокирана от Американската космическа агенция NASA, която търси универсално решение за подобряване на начина, по който астронавтите тренират в космоса.

16998801_975908079178108_7407380480882130224_n

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев връчи наградата в категория „Общинска администрация“. Победител в категорията е Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство“ – за внедрен проект в административното обслужване за гражданите и бизнеса. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни в сайта по различни критерии. Също оптимизирана е визуализацията на големи обеми от данни, които се предоставят публично. За целите на устойчивост и мултипликация на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS), използване на услуги в cloud.
Младежката награда, която за първи път беше отворена и за ученици, беше спечелена от Звездин Бесарабов от НПМГ за разработения от него проект и прототип „ArduWrite – автоматизация на персонализиран човешки ръкопис“.

16865121_975906592511590_3125259321992458554_n

Победителите в останалите категории са:
Образователна награда – Софтуерен университет ООД – за най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца.
Държавна администрация – Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти – за внедрени електронни услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Здравната каса и кои са с най-ниска цена в съответната група. Гражданите могат да проверят още лекарствата за конкретно заболяване, конкретна доза, лекарствена група и др.
Корпоративна и социална отговорност – Мусала Софт – за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония.
STARTUP компания на годината – Тикий Мобайл Солюшънс ООД – за мобилно приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, което вече работи в Метрополитен ЕАД София.
Мобилни решения – Алтерко Роботикс EOOД – за проекта за умен дом, наречен Shelly, който позволява дистанционно да се контролират осветлението, електроуредите в дома и машините и инсталациите в промишлени сгради.
Развлекателен софтуер – Уафуу АД – за 3D детска мобилна мултиплейър платформа с образователен характер, която включва технологичната иновация на Google за виртуална реалност за мобилни устройства.
Значителен корпоративен ИКТ проект – VMware Bulgaria – за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ.
Победителите в конкурса бяха избрани сред над 100 кандидатури от 85 личности, компании и институции.
Освен статуетките и грамотите, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании-членове на БАИТ.

Още снимки от събитието може да видите ТУК!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)