Изтрийте това приложение за Android от смартфона си!

05 септември 2019

Мобилното приложение за сканиране на документи CamScanner е сред популярните решения за Android, като предлага функционалност за автоматично изрязване и подобряване на качеството на изображенията. Програмата има над 100 милиона изтегляния, но се оказва, че определени нейни версии представляват заплаха за потребителите, тъй като инжектират зловреден софтуер в смартфоните им. Именно това е накарало Google да свали CamScanner от Play Store.

Това е станало, след като експерти от Kaspersky са проучили приложението след оплаквания от страна на потребители за нежелани функционалности. След анализ те са открили, че програмата използва рекламна библиотека, която съдържа зловреден компонент, наречен Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n.

cam scannerПри стартиране на CamScanner се активира код, който изтегля допълнителни модули, а това от своя страна позволява възпроизвеждане на нежелани реклами и дори кражба на пари чрез активиране на платени абонаменти.

Android Police са провели собствено разследване, като са установили, че версиите на приложението, качени през август 2019, не включват зловредния код, а тези, публикувани между 16 юни 2019 и 25 юли 2019, са били заразени. Ако разполагате с инсталирана версия на CamScanner, се препоръчва да го премахнете. Разработчиците отдават проблемите на рекламната мрежа AdHub и дори са качили в APK Mirror нова версия без нея, за да могат потребителите да използват програмата преди да се завърне в Play Store.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)