Изобретенията, с ключова роля в живота ни, носят подпиcа на Тесла

Сподели:

Изобретенията, които играят ключова роля в живота ни и носят подпиcа на Тесла

Никола Тесла започва своя житейски път в село Смилян, в планинския район Лика, Хърватия (тогавашна Австро-Унгария) на 10 юли 1856 г. Понастоящем селцето, дало на света Никола Тесла и намиращо се на 6 км североизточно от окръжния град Госпич, наброява скромните 446 жители. Никола е четвъртото от пет деца в свещеническото семейство на местния поп Милутин и неговата съпруга Дука. Когато малкият Никола навършва 6 г., семейството се мести в Госпич. Още в началното училище той впечатлява всички и е преместен в гимназията в Карловац, където взима по два класа за една учебна година.

Панорамен изглед от Грац, Австрия

Така, едва навършил 18 години, Никола Тесла вече е студент в Политехническия университет в Грац (днешна Австрия), където изучава електроинженерство. Внезапно, през декември 1878 г., Никола Тесла напуска университета, преди да е завършил 4-годишния срок на обучение, и скъсва всякакви отношения със семейството си. Около една година той прекарва в Марибор, Словения, където получава често нервни кризи. През 1880 г. изкарва няколко месеца в университета в Прага, но напуска курса си скоропостижно. В своята автобиография, дълги години по-късно, самият Тесла признава, че младежките му години са били доста неспокойни. Той е измъчван от постоянни мигрени, а пред очите му, за съвсем кратки мигове, минават като диапозитиви проекти на сложни машини. Според негови колеги от този период Тесла се е славил с невероятна фотографска памет и будно въображение – само след изричането на името на сложен апарат той е успявал да го пресъздаде до най-малкия детайл.

През 1880 г. Никола Тесла заминава за Будапеща и започва работа в местната телеграфска служба. За по-малко от година служба там той се издига до главен електротехник на телефонната компания. От това време датира и едно от най-ранните му изобретения – сложен апарат, който според едни е ретранслатор или усилвател, а според други – първият в света високоговорител. Както ще стане традиция и по-нататък в живота на Тесла, и това негово изобретение ще бъде забравено, а славата на негов откривател ще се припише на друг човек.
През 1882 г. ученият вече се намира в Париж, където започва работа в „Континентал Едисон къмпани”. Отново в автобиографията му можем да прочетем, че по това време той разработва идеята за асинхронния двигател и въртящото се магнитно поле, които впоследствие залягат в основата на концепцията за променливия ток. През 1888 г. Тесла получава патент за уреди, използващи въртящото се магнитно поле, притеснен, че италианецът Галилео Ферарис (представил доклад за асинхронния двигател на научна конференция в Рим два месеца по-рано) ще си присвои неговото откритие.

На 6 юни 1884 г., на едва 28 г., Никола Тесла за първи път стъпва в Ню Йорк и в своята бъдеща втора родина. Когато слиза на брега на многомилионния град, европеецът разполага само с няколко дребни банкноти и едно писмо с препоръка от Чарлз Бачълър – стар приятел на Томас Едисон. Писмото е съвсем кратко, но и еднозначно: „Аз познавам двама велики мъже – единият си ти, а другият е този млад мъж, който държи писмото”, гласи лаконичното съобщение на Бачълър към Едисон. След подобна препоръка от близък приятел за Томас Едисон не остава нищо друго освен да назначи младия хърватин в своята компания – действие, което ще докара много главоболия и кошмари на възрастния американец, но и ще даде нужното поле за изява на брилянтния ум на Никола Тесла.

tesla3

Най-известните изобретения на Никола Тесла са свързани с енергетиката и разпространението на свободна енергия. Вероятно хиляди идеи са загубени или стоят неразкрити, но днес ви представяме тези, които играят ключова роля в живота ни и носят подпиcа на Тесла:

Радио предаване и радио вълни

Въпреки, че Джулиано Маркони е признат за откривател на радиото, както и повечето хора днес така смятат, Тесла всъщност използвал принципа години преди него. Никола Тесла твърди, че радиовълните са една друга електро-магнитна честота. Въпреки, че Тесла има два подадени патента от 1897 до 1904 г. за предаване на радио вълни (US-645576, US-649621), патентното бюро решава да награди Маркони с “изобретател на радиото”. (Ако трябва да сме точни, Маркони използвал осцилатор на Тесла за радиото си). Такъв парадокс може да има общо с факта, че по това време спонсори на Маркони са Томас Едисън и Андрю Карнеги. Тези обстоятелства със сигурност са улеснили решението на американското правителство, като прескочи изплащането на патентните такси споменати от Тесла за използване на технологията.

Променлив ток [AC]

Това е причината за голямата сензация на световното изложение в Чикаго през 1893 г.. Едисън и Тесла имат различно виждане за това как енергията трябва да се произвежда и разпространява. Според Едисън постоянният ток (DC) е по-евтин и безопасен. Той публично убива животни в демонстрации с променлив ток за да покаже на хората колко опасен е. В отговор на това е известният случай, когато Тесла позволява през тялото му да премине високо напрежение от променлив ток, държейки в ръката си лампа, която засиява.

Идеята на Никола Тесла била за истински по-евтин ток, по-ефикасен пренос на енергия и по-голяма безопасност. Въпреки десетилетия наред мръсен бизнес, откраднати идеи и патентно потискане от страна на Едисън и неговите богати приятели, днес в цял свят за генериране и пренос на енергия се използва системата на Тесла.

Асинхронен електро-двигател

В последно време името на Тесла стана доста популярно от електромобилите с марка “Tesla Motors”. Със създаването на асинхронния двигател през 1930 г., Тесла променя индустриалният свят завинаги. Днес този тип двигатели се използват навсякъде – вентилатори, инструменти, водни помпи, дискови устройства, часовници и много други.

Роботика и автоматизация

Никола Тесла стига до заключението, че всички действия на индивида са подтиквани от външни импулси.

“За всяка моя мисъл и действие има външна причина, всекидневно върша неща за лично удовлетворение. Аз съм машина надарена със силите на движението, която реагира на външни стимули.” – Никола Тесла

С това си твърдение поставя основите на роботиката като запазва човешкият фактор. Тези машини имат своите недостатъци – не могат да растат и да се размножават. Виждането му за бъдещето е пълно с роботизирани коли, андроиди и автоматизирана механика. Повече за автоматичните и сензорни системи може да прочетете в книгата Serbian Journal of Electrical Engineering, 2006

Рентгенови лъчи (X-Rays)

Електромагнитните йонизиращи лъчения са добре проучени още през 1800 г., но Тесла изследва целият спектър. Всичко от “Кирлиановата фотография” – която има възможността да документира жизнената сила на живите организми [изображения на аурата], чак до рентгеновите лъчи, които днес се използват в медицинската фотография. Откритията си Тесла прави изхождайки от убеждението, че Вселена предлага всичко от което имаме нужда, ние трябва само да използваме ума си за да създадем устройства улавящи потенциала който ни се предлага.

Лазерен лъч

Тесла е изобретател на лазерният лъч, явяващ се един ярък пример как геният на учен може да бъде използван за добро и за зло. Технологията се използва в медицината за различни процедури и операции, дава възход на съвременната цифрова и дигитална индустрия, намира приложение и в промишлеността при металорежещи машини, измервателни уреди и много други. Но тази иновативна технология си има и своята тъмна страна – лазерно насочване на снаряди, плазмени оръжия или пък “лъч на смъртта” (Death Ray)като този от “Междузвездни войни”.

Осветление и светлина

Никола Тесла използва луминесцентни лампи в лабораторията си 40 години преди индустриалният свят да ги преоткрие. На едно изложение показва огъната във формата на буква луминесцентна лампа – това е първата неонова лампа. От всички негови творения обаче Тесла бобината [Tesla Coil] остава най-впечатляващото и противоречиво устройство. Устройство на което съвременната индустрия има интерес да крие потенциала. То лежи в концепцията за свободната енергия – планетата Земя е голям електромагнит, който може да генерира електромагнитни честоти. Трябва да създадем приемник за да уловим тази енергия, също както радио-вълните и светлината идваща от Слънцето. Тъй като светлината също е електромагнитна вълна и Тесла бил наясно с това, вярвал че енергията от Слънцето може да се улови с антена – е, бил е прав.

Дистанционно управление

Това устройство произлиза от радиото на Тесла. Патент с номер 613809 се отнася за първата дистанционно управляема лодка, демонстрирана през 1898 г.. Няколко големи батерии, радио-управляеми прекъсвачи контролиращи електродвигателя и руля на лодката. От дистанционното за телевизора до радио-управляемите бойни машини, днес технологията е навсякъде.

Радио комуникация и неизчерпаема свободна енергия

Последната сламка на властта и елита

“Енергия, която не може да се измерва и контролира е лоша енергия. Свободна? Никога!” – Джей Пи Морган 

Тесла е спонсориран със 150 000 щатски долара за да изгради кула, която ще използва естествените честоти на нашата планета и Вселена. Съоръжението ще изпраща широк кръг от информация навсякъде по света – гласови съобщения, изображение и текст. Това е първата в света безжична мрежа, която трябвало да свърже всички хора по света, предлагайки глобална комуникация и свободна енергия. Всички знаем как е завършила тази история.

Тесла е не само велик изобретател, той е бил и визионер. Още през 1926г. той е предрекъл появата на смартфоните….

„Ние ще можем да общуваме помежду си незабавно, независимо от разстоянието. Не само това, но чрез телевизията и телефонията ще можем да се виждаме и чуваме един друг, толкова добре, все едно сме лице в лице, въпреки наличието на разстояние от хиляди километри; а инструментите, чрез които ще бъдем в състояние да направим всичко това ще бъдат удивително прости в сравнение с настоящия телефон. Всеки човек ще може да носи този апарат в джоба на жилетката си, “ казва Тесла през 1926г. в интервю с Джон Б. Кенеди.

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...