Изложение на старинни модели пиана “Клавириада”

Изложение на старинни модели пиана “Клавириада”

27 октомври 2014

Фестивал “Изкуството на барока” и Чешки културен център представят първото в България изложение на старинни модели пиана “Клавириада”. Петте инструмента пристигат специално за фестивала от Чехия. Те са достоверни реплики или “клонинги” на любимите пиана на Бетовен, Моцарт, Лист и Шопен и са изработени в Чехия от Пол Макнълти. Всепризнатият американски майстор живее и работи в Дивишов, Чехия от 1995 г. и е автор на повече от 100 пиана, предпочитани от звездите на световната клавирна сцена дори и пред самите оригинали.

На 28 окотмври в Софийска градска художествена галерия от 19 часа ще се състои първият от поредицата концерти в рамките на “Клавириада”. Пианистите Вивиана Софроницки, Василий Илисавский и Галина Драганова ще представят виртуозен репертоар, илюстриращ развитието на клавирната техника през 18 – 19 век. Като въведение Вивиана Софроницки – една от най-значимите изпълнителки на фортепиано днес, ще представи особеностите и разкрие тайните за магическия звук на тези редки инструменти, а във втората част на концерта, след чаша вино по повод Деня на независимостта на Чешката Pепублика, клавирното дуо Драганова & Илисавский ще изпълнят творби от чешките композитори Игнац Мошелес и Ян Ладислав Дусек. 

Ян Ладислав Дусек е първият в историята професионален пианист, който осъществява концертни турнета из цяла Европа. Той се превръща в своеобразен посланик на изкуството и издига клавирното изпълнителство до недостигнати за времето си измерения. Мошелес е наследник на традицията на Менделсон и Бетовен, а Сонатата за 4 ръце оп. 47, която ще прозвучи в концертната програма, се превръща в истински хит, който композиторът изпълнява заедно с Фредерик Шопен пред най-издигнатите културни кръгове на Европа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)