Изборни резултати, според прогнозата на Сова Харис

30 септември 2014

„Общото между предстоящите парламентарни избори и тези, проведени през май 2013 г., е, че и в двата случая избирателите дават своите предпочитания на принципа на по-малкото зло. Липсва вдъхновяващият елемент, отсъства ефектът на надеждата, който би променил ситуацията по-радикално и би довел до решаваща преднина на някой от участниците в политическата надпревара.“ Това заяви Васил Тончев в социологическо проучване на „Сова Харис”, направено по поръчка на „Преса”.
ГЕРБ ще получи около 98 депутатски места. БСП ще разполага с около 66, ДПС с 33 места, ББЦ с 15-16, РБ с 14-15 и ПФ ще има около 13 места, според Сова Харис.
Националното проучване е проведено в периода 19-25 септември от агенцията.
На тези калкулации следва да се гледа като на ориентировъчни и да се има предвид, че в тях не е включен вотът в чужбина.В рамките на последния месец декларираната избирателна активност е нараснала с около 5%. Тези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого, представляват 58% от всички избиратели. А посочилите и конкретната избрана от тях партия са малко над 62%. Това означава, че ако тези намерения се потвърдят, между 3 400 000 и 3 600 000 ще се възползват от правото си на глас в неделя, коментираха още от Сова Харис.

Електоралните предпочитания определено са в дясно – от една страна подобряване на резултата на ГЕРБ, а от друга с  декларирана подкрепа от около 200 000 гласа Реформаторският блок също изглежда сигурен участник в 43-тото народно събрание.

На тези избори традиционната десница излиза консолидирана с нов проект и изглежда че отново ще заеме мястото, което имаше синята коалиция.

Дясното политическо пространство по всяка вероятност ще се допълни и от Патриотичния фронт. Кампанията на националистите показва възходяща линия и към момента подкрепата за тях ги поставя над 4%-ната бариера. Всъщност коалицията между НФСБ и ВМРО-БНД измества „Атака“.

След загубата, която БСП получи на изборите за Европейски парламент, прогнозата за резултата на социалистите са най-трудни, но сред левия електорат настъпва сериозна консолидация. Досстигнато през 2013 г., изглежда непостижимо поради наличието на конкуренти на БСП в ляво – АБВ и „Движение 21“. Те, обаче  засега са във фокуса на електората вляво, но имат проблеми в търсенето на различна идентичност от партията майка.

От гледна точка на своята вътрешна организираност ДПС стои изключително стабилно. Данните показват, че резултатите от предишните избори ще бъдат превишени. Ако партията, ръководена от Лютви Местан, възвърне и влиянието си сред изселниците в Турция, присъствието им в следващия парламент ще стане още по-масирано.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)