Избори 2014: "Леле k'во стана...?"

Избори 2014: „Леле k’во стана…?“

10 октомври 2014

Помните ли песента от близкото минало на Ъпсурд с култовия диалог:

– Леле, кво стана…
– Кажи кво стана?
– Леле, кво стана…
– Кажи, копеле, кво стана?
– Нема, нема кинти…Нема да си купа бентли…

Този рефрен ни се видя най-описателен за резултатите от състоялите се парламентарни избори. Нашето мнение и усещане се  синхронизира с мнението, което ви представяме. 

То е на политолога  Огнян Минчев  и е от  дискусията „България след парламентарните избори“, организирана от фондация „Фридрих Еберт“. Хареса ни неговият анализ и затова решихме да го препечатаме и за вас: 

Малкият победител е партия ГЕРБ
За пореден път партията, водена от Бойко Борисов, спечели около една трета от гласовете. В три поредни парламента, на трите парламентарни избора след 2009 г. ГЕРБ печели около една трета от гласовете. Стабилно представителство.

Партията отново печели, както се оказа след социологическите анализи в изборната нощ, гласове предимно на градски жители и на образовани граждани. Което е интересен феномен от гледна точка на твърдението, че Бойко Борисов е културен и интелектуален маргинал, битуващо в изключително големи мащаби сред интелектуалците в Стамболова София.
Тази победа, разбира се, е малка. Поради простата причина, че ще трябва да бъде споделяна с неизвестни партньори, по всяка вероятност не особено особено доброжелателни, в рамките на  социална, икономическа и социална ситуация, която е за пореден път бременна с провал, а не с успех. Ако все пак бъде постигнат успех, това ще бъде голямо постижение.

Големият победител е „Корпорацията“ с главна буква

Така я нарече Петя Владимирова в „Дневник“. Тази Корпорация има различни лица. Нейното политическо лице се нарича ДПС. Нейното икономическо лице се нарича Корпоративна търговска банка или „корпоративно-търговска групировка“. Нейното обществено лице гальовно е наричано „октопод“ или нещо подобно.
Тази Корпорация осъществи поредна стъпка в монополизацията на българския стопански, политически и обществен живот. Закупи около 150 хиляди цигански гласа. Купените гласове от страна на ДПС са около две трети от купените гласове в страната.
Делът на купените гласове от общия брой нарасна значително, така че, ако се придържаме към максимата, че „глас народен е глас божи“, гласът божи в една съществена пропорция беше закупен. И то в най-голяма степен от ДПС.
Това, което можем да очертаем като голям победител, е сложна конфигурация, която излиза с различни лица. Тогава, когато трябва да обясни своята експанзия в обществото и държавата чрез купуване на гласове, чрез манипулиране, чрез други средства, тази Корпорация излиза с либерално лице. Те не са етническа партия, те са либерална партия, групировка, толерантна и т.н. Когато е притисната до стената да обяснява защо насажда в държавата и в обществото неимоверна, системна, задушаваща обществото и институциите корупция, тя излиза с постановката „Преследват етническите малцинства“. Посланието е: Корупция или етнически конфликт – изберете сами.

В настоящия период и в обозримо бъдеще изборът ще бъде: и корупция, и етнически конфликт.
Тъй като вследствие на новите територии, завладени с купуване на гласове и административен натиск в Северна, Западна и Северозападна България – Ловешко, Плевенско, Габровско и т. н., ние ще имаме на общинските избори качествено нова ситуация, в която разделенията в българското политическо пространство няма да са на „леви“ и „десни“, те и сега не са такива, а ще бъдат преди всичко етнически разделения. Валери Найденов нарече тази нова ситуация „процес на ливанизация“. Удачно. Аз бих я нарекъл „процес на етническа картелизация или етническа кантонизация“ на българското общество, който много скоро ще стане необратим.
В този смисъл големият победител за пореден път е Корпорацията. Дано това не звучи етнически нетолерантно или изключващо когото и да било.

Големият губещ е БСП
Не левицата – не можем да говорим, че губещ е левицата, тъй като по мое скромно мнение БСП отдавна не представлява каквато и да е левица, с изключение на един много особен аспект. В продължение на четвърт век БСП успя да се съхрани като основна политическа сила благодарение на повече или по-малко успешното балансиране между две роли. Публичната роля беше на представител на тази консервативно-социалистическа част от българското население от преимуществено възрастни хора, които искат да останат верни на своя живот и по биографични причини подкрепят БСП. Тази публична роля прикриваше факта, че БСП в продължение на четвърт век беше основният политически агент на новосформиращата се и развиващата се към монопол посткомунистическа олигархия в България.
Това, което по всяка вероятност трябва да направи БСП, е да потърси своето ново място в новата ситуация, в която се намира България.

Най-големият губещ – българското общество и държава

Най-големите губещи са българското общество и българската държава независимо дали оценяваме резултатите от тези избори като представителни или непредставителни (Категоричен отговор не можем да дадем по простата причина, че доста голям процент гласове бяха купени. Още по-голям процент бяха изнудени или изнасилени по традиционните методи, установени през последния четвърт век, за засилен натиск върху периферни маргинални социални слоеве да гласуват в полза на определени корпоративни мафиотски интереси).
Тези избори не създадоха достатъчни предпоставки за сформирането на гражданско-политическа коалиция, която да постави във фокуса на българския обществен живот основното разделение. То не е ляво – дясно, то не е никакво друго освен разделението между Корпорацията, корупционната мрежа, която задушава и омаломощава българското общество (не искам да свеждам тази мрежа до ДПС или до КТБ, но те са ядрото й в момента поради отпадането на други, по-активни политически и корпоративни субекти на второ и трето място) и българската държава, българското общество, българското гражданство срещу октопода. Срещу тази инфраструктура, която чрез корупция, чрез масова злоупотреба с публични средства, чрез инфилтриране на държавните институции от горе до долу обезсили българската държава и я постави под санитарния минимум на нейното съществуване.

Сегашното състояние на българската държава е срам за европейска страна.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)