Зюндерт и неговите скулптури от далии (видео)

20 септември 2018

Холандският град Зюндерт се намира в провинция Северен Брабант. Населението му е 20 831 жители по данни от преброяването през 2007 г. Градът е заобиколен от селски район с красиви природни зони, с уникални възможности за отдих и спорт.

15snijdendkoud

20Vluchtig

Зюндерт възниква през Средновековието. Името се среща за първи път в документ от 1157, в който епископът на Лиеж потвърждава дарение.

01aangeslagen

05senza

Градът е център на една от най-развитите земеделски общини на Нидерландия. 10% от всички разсадници за посадъчен материал в Нидерландия са в района на Зюндерт. Развито е производството на зеленчуци, цветя, ягоди и фиданки.

05zeefdruk

07zundertsblauw

Всяка година през септември холандското градче Зюндерт е домакин на фестивал, посветен на Ван Гог. Големият художник е роден именно там и местните хора го почитат по подобаващ начин. По улиците преминават огромни скулптури, изработени от далии.

08verjaagd

09wereld

Фестивалът на цветята „Корсо Зюндерт“ изправя един срещу друг всички 20-те квартала на града, които се борят да получат най-високата оценка за своите гигантски скулптури, изработени от стотици хиляди далии. Събитието обединява целия град, а подготовката му продължава цяла година – от засаждането на далиите, до изграждането на мащабните скулптури.

04brabantsbont

18verbonden

В него са замесени всички поколения – по-възрастните се грижат за поддържането на цветните градини, а по-младите – за изработката на подвижните ладии от хиляди далии. Работата по подвижните платформи започва още през май и юни, но украсата им се прави само три дни преди събитието, за да бъдат цветята свежи.

Weefsel

16roofmieren

Тази година се навършват 128 години от смъртта на великия художник, а този фестивал в Зюндерт привлича повече от 50 000 туристи. Холандия е и най-големият производител в света на далии.

11spookhuis

12boodschappen

Далия (Dahlia), или гергина, е род сложноцветни растения, цъфтящи през лятото и есента. Произхожда от Мексико, където е национален символ. Далия е и наименование за много от видовете от рода. Достига средно до 50 см, цъфтежът й е от май до октомври. Най-добре вирее на места с непряка слънчева светлина.

13bedreigd

14bizonder

Легендата разказва, че испанският завоевател Ернандо Кортес е първият европеец, който през 1520 г. за първи път има възможност да се наслаждава на чудните цветове. Приблизително 270 г. по-късно тези разкошни цветя са пренесени от ботаническата градина на Мадрид по целия свят.

снимки: corsozundert.nl

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)