Златна, златна Прага!

19 октомври 2014

Прага. Златна Прага. Коя е тя ли?

Моцарт се влюбва в нея от пръв поглед. За родения близо до Стария град Кафка, тя е „жилава бабичка, която те сграбчва за реверите и не те пуска да си отидеш“. За повечето хора е градът на стоте кули, мираж, а не реалност.

CSD1 129

Никой град в Европа не притежава такова уникално средновековно обаяние като Прага с уникалните крепости на хълма Храдчани.

DSCN0410

Карловият мост е обявен от ЮНЕСКО за изключителен образец на световната готическа архитектура. Ако посетите Прага, задължително трябва да отидете първо на Карловия мост, защото той предлага най-великолепната гледка към града и Храдчани.

PRAGA73

Тук се е разиграла и голяма част от историята на града, от тук са влизали кралете и императорите. А река Вълтава винаги е била ням свидетел на историческите сцени и живот на Прага. Строежът на моста започва през 1357 под покровителството на Карл IV и завършва в началото на ХV век.

PRAGA80

Мостът, свързва директно Стария град и замъка Храдчани. Той става известен като Карлов мост след 1870 г. Мостът е 516 м дълъг и 10 м широк.

CSD1 113

През X век Прага е имала всичко на всичко 40 къщи.  Тя става поселище между Храдчани и Вишеград и чак през 1257 година се сдобива със статут на град. Първият й Златен век е свързан с император Карл IV, койтоя избира за своя резиденция и основава тук университет. Единственият Хабсбург, живял в Прага – Рудолф II довършва блестящия й облик и добавя характерни ренесансови постройки в Храдчани.

CSD1 094

Прага има своите възходи и падения във вековете, но винаги си остава с името – Златна Плага.

От 1918 година тя става столица на Чехословакия. Светът обръща внимание към нея през 1968 година, когато едно събитие – Прашката пролет, поставя във международен фокус града и неговите революционни намерения.  Днес, след промените и прекрояването на европейската карта в резултат на Перестройката, Прага е столица на Чехия.

CSD1 086

Прага носи истинско средновековно очарование. Особено силно то се чувства на Старое место – при църквата Дева Мария пред Тин, Свети Николай, мемориалът на Ян Хус кметството и часовниковата кула.

CSD1 087

Тук една крачка и сме в потайният лабиринт от улички, с малки театри, магазини за стъкло, бижутерии и…кукли на конци. Да куклите са много специални тук.

PRAGA17

Те сякаш възпроизвеждат красивите кукли от часовниковата кула, които излизат при конкретен час и от векове и играят своя танц. Отчерват времето с танц и музика. Много са впечетляващи. Трудно се забравят. В тях има нещо специално – сякаш са съхранили преданията и приказките на предходните поколения и със всяко излизане ни ги разказват.

PRAGA13

Стъклото и кристарът също говорят. Магазинчетата със стъклени статуетки, суменири дервизи полилеи и всичко друго, което ви хрумва, че воже да бъде произведено то стъкло са навсякъде н Старое место. И е истинско удоволствие да им се отдадеш. Чехите се славят с качеството си на обработка и образците от стъкло. Самочувствието им определено не е без покритие.

PRAGA66

А сега да се върнем пак през Карловия мост и да се изкачим на Храдчани, защото…Много е красиво! А Катедралата Свети Вит  е безспорно една от най-красивите в Европа.

PRAGA57

Строежът е започнат в 14 век от Матияс от Ара и Петър Парлерж и завършва в края на 19 век.

PRAGA53

 

Забележителни са стъклописите шедьоври на Алфонс Муха, със сцени от живота на св. св. Кирил и Методий и малкия бъдещ крал св. Вацлав.

PRAGA34

Да се изкачите на камбанарията изисква добра фитнес подготовка и много нерви /заради блъскащите те от всички страни японци/, но когато се качиш на върха, разбираш защо си е заслужавало това усилие.

DSCN0390

Ние ще ви покажем този кадър, а вие сами преценете:

PRAGA54

Кухнята тук е смесица от немска, полска и унгарска. И в резултат се е получила… чешка. Това в никакъв случай не означава, че не е вкусно – тъкмо обратното. Но ако с храните Прага не може да поднесе голяма изненада на гостите си, то с бирата… Веднага побеждава и заклетите врагове на тази напитка, защото настроението, заведенията за бира, живота, който се случва около кехлибарената напитка е наистина уникален.

PRAGA45

Златна е Прага! Не се съмнявайте!

 

 

 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)