„Златната ябълка“ в Пловдив

06 август 2014

До петък в различни пловдивски храмове се отслужва молебен канон пред чудотворната икона на Божията майка, известна като Златна ябълка, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Постоянното й място е в асеновградска църква в квартал Горни Воден, а легендата, свързана с нея, гласи, че тя помага на бездетни жени. Традицията една седмица през август иконата да идва в Пловдив и пред нея да се провеждат вечерни служби, е от седем години.

Чудотворната икона „Златната ябълка“ е рисувана преди четири века. А чудото, свързано с нея, е описано в синаксар от Ананий Клинис, който се чете в петата събота на Великия пост. Една жена много искала дете, но дотогава молитвите не помагали. Тя закъсняла за празника на благодатната Богородица и благословеният хляб вече бил свършил. Заплакала, защото видяла в това лош знак. Свещеникът я съжалил, видял една ябълка, оставена в дар пред иконата, и я дал на жената. Скоро след това тя заченала и родила дете. От благодарност жената украсила иконата с изкована от злато ябълка.

снимка: plovdivskamitropolia.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Много известна икона ,чувала съм ,че се отрупва с ябълки от жени,които искат да заченат,но не всяка може да си вземе след молебена ,който се извършва ябълка.Иконата действала със странна сила,и отблъсквала от себе си грешните и невярващите.

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)