Ананасът произхожда от Южна Бразилия и Парагвай. Той е бил разпространен от индианците от Южна и Централна Америка до Западните райони още преди пристигането на Колумб. През 1493 г. Христофор Колумб открива плодът на остров Гуадалупе и го пренася в Испания, от където той бива разпространен по света чрез плавателните кораби, които го носят със себе си за защита срещу скорбут. Испанците разпространяват ананаса и във Филипините, Гуам и Хавай в началото на 16-ти век. Ананасът достига Англия през 1660 г. и започва да се отглежда в оранжерии за плодове около 1720 г.
Необходими продукти:
500 гр. зеле
250 гр. моркови
1 ч. ч. ананас (нарязан на кубчета)
1 с. л. нарязан магданоз
сол и черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на тънки ивици. Прибавете морковите, ананаса, солта, черния пипер и магданоза. Овкусете със зехтин и поднесете!
снимка: applecooking.com