За "стикерите" и за мозъчните клетки

За „стикерите“ и за мозъчните клетки

16 октомври 2014

Тези т. нар. „стикери“, които наскоро Фейсбук дискретно инсталира, са като мънички, забавнички и сладички куршумчета, с които Марк ще разстреля в упор последните няколко мозъчни клетки, случайно залутани в главите на някои потребители. 

Разбира се, няма нищо лошо в добрите стари емотикони, които допълват думите – тук усмивка, там сърчице – чудничко. И аз ги използвам. Стикерите обаче са тежката артилерия – това са истински разкази в картинки. И се страхувам, че не е далеч моментът, когато ще почнат да ЗАМЕСТВАТ думите – тези досадни камъчета, в които мъчително се спъва все по-гладкият мозък на средностатистическото малограмотно зомби.

Ми така де – колко по-лесно е с един клик да пуснеш стикер, който изобразява котенце, гушнало меченце в лунна нощ, отколкото да напишеш сложното „През прозореца ми блести ярка луна, която ме кара да мечтая някой да ме прегърне“. 

Дори няма да се учудя, ако един ден книжките с картинки вече няма да са „за деца“, а цялата световна литература ще се преиздаде изцяло в стикери. Представяте ли си го – примерно „Майстора и Маргарита“ ще започва с изображение на пролетно клонче, слънце, петолъчка и два човешки силуета. Детайлните описания ще се пропуснат, разбира се – те вече няма да интересуват никого.

И след сто години някой бъдещ археолог – един от малцината по чудо оцелели грамотни учени – леко озадачено ще запише: „През първите векове на второто хилядолетие човешките езици внезапно изчезват и хората започват да се изразяват чрез изображения като праисторическите си предшественици от каменната ера – само че вместо да рисуват по стените на пещерите, леко докосват тъчскрийна на мобилното си устройство“.

текст: Анна Димова (поради липса на стикер, използваме букви – б. ред.)
снимка: imagensface.com.br

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)