За него възрастта е само някаква цифра

Сподели:

Френският моделиер от италиански произход Пиер Карден е едно от най-влиятелните и известни имена в историята на модата. Едва ли има човек в цивилизования свят, който да не е чувал името му.

Pierre-Cardin-foto

Роденият преди 92 години, на днешния ден, Карден започва кариерата си като шивач на мъжко облекло във Виши, Франция. Пиер е добре обучен за това от четиринадесет годишна възраст. След като емигрира в Париж започва работа в книжарница. Интересът и любовта му към модата, обаче, го отвеждат в модното ателие на House of Paquin, а по- късно и в ателието Schiaparelli. Истинската му кариера започва в Christian Dior в годината, когато великият дизайнер представя New Look в света на модата. Карден е бил част от екипа, който е довел до успешен край идеите на Диор и по-късно е повишен в шеф на шивашкия отдел.

cardin_1968

През 1950 г. талантливият моделиер напуска Dior и отворя собствена модна къща. Първата му колекция през 1951 г. разкрива индивидуалност и стил, различни от Balenciaga и Christian Dior. През 1954 г. той представя своята „балон рокля“ и оттогава се превръща в институция. През 60-те проектите му стават още по- новаторски и необичайни. За да създаде някои от най-щурите си космически модели  той използва пластмаси, сребърен винил, промишлени ципове и бижута от ковано желязо, а унисекс колекцията му Cosmos Corps е изстрел направо в десятката.

cardin-p060

 

През 1960 година нарушава традиционния подход към модата като изкуство предимно за жени и създава първата колекция за мъже. Пиер Карден отворя бутиците си „Ева” и „Адам” съответно през 1954 г. и 1957 г. Той е и първият „котюр” дизайнер, който създава практична колекция, готова за носене извън салона. В резултат на тази своя новаторска идея е изгонен от Chambre Syndicale. С течение на времето все повече известни модни къщи обръщат поглед към практичността и създават така наречените прет-а-порте колекции. Карден, разбира се, по-късно е реабилитиран. Новаторът има около 500 патента. Той е и един от първите, който се обръща към джинсовите тъкани за създаване на младежка модна линия.

cardin-jersey-wool-winter-68

Пиер Карден е фен на сложните архитектурни форми, геометрични детайли, използвайки осмоъгълни, кръгли или правоъгълни форми, като основни елементи от дизайна, толкова много, че бижутата стават излишни. Той е архитектурен още във времето, когато другите дизайнери все още търсят вдъхновение в движението Art Nouveau. Вдъхновява се от космическите пътешествия и микроскопските образи. Самият дизайнер казва за творенията си, „дрехите, които предпочитам проектирам за един живот, който все още не съществува. Светът на утрешния ден“

Cardin-bubble-house-1930

Неговото творение, Espace Cardin, е пространство, предназначено за артистични изяви и включва театър, галерия, кино, ресторант и изложбена зала. Проектирано е така, че да бъде гостоприемен дом за всякакви специални събития, включително и дом на специалните колекции на дизайнера.

Освен сгради Карден създава и мебели, които нарича „утилитарни скулптури“. Те са истински  произведения на изкуството със своите лъскави лакирани повърхности и високо качество на изработка.

Cardin-Vogue-1794-1

Неговият стил, иновации, новаторство оставят трайно влияние върху модата.

Той е човекът, който стои зад едно от най-известните лога в модата – преплетените инициали PC, изтипосани върху повече от 800 различни артикула: вратовръзки, сгъваеми велосипеди, автотапицерии, шоколади, цигари, кофи за лед, тигани… Наред с всичко изброено по- горе и още толкова, той е проектирал и интериора на над 300 ексклузивни кадилаци и Simca 1100.

През целия му привидно безкраен апогей, той си остава едно непоносимо, провокативно дете, упорито отказващо да разкрие публично своята сексуалност, на фона на слухове за афери с прелестната му асистентка и модел Жан Моро и красивия му асистент Андре Оливер.

Cardin-plastic-wool-1970
Днес, като всеки уважаващ себе си дизайнер, той продължава да върши неща, които дразнят хората, само че сега се е насочил към чудния свят на недвижимите имоти. През изминалото десетилетие се захвана с реставрацията на скандалния замък на Маркиз дю Сад в тихото селце Лакост в Южна Франция и изкупи цялата земя около него. Също така планира да построи огромен, луксозен жилищен комплекс в дубайски стил във Венеция, проектиран от самия него, разбира се. Защото за  Пиер Карден възрастта е само някаква цифра.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...