За Бога братя, българи – купувайте имоти!

30 октомври 2014

В последно време се наслушахме за КТБ. Нагледахме се. Всичко ни се случи!  Признавам притесненията си! Много силни притеснения, които не ме напускат от няколко години, всъщност. Защото проблемът, който ни се стоварва върху главите в момента изобщо не е от вчера! Той си има своя генезис:

Първо – как може бедна страна като нашата, с ниски доходи, с боксуваща икономика, с нищожен БВП и т. н. да има скандално високата цифра 41 млрд. лева депозити в банки!!! Кой ще ми отговори какво е това? И кой се гордее с това? БНБ се гордееше, а сега? Банките се гордееха, а сега? Вложителите предоставиха парите си срещу СКАНДАЛНИ И ПИРАМИДАЛНИ лихви в банките и така пресушиха реалната икономика от оборотни средства. Преди кризата българинът предприемаше – кой каквото можеше, но създаваше малки и средни фирми, работеше, създаваше работни места, генерираше доходи, парите бяха в обръщение и в реален обмен. Така се генерираше и печалба в икономическите субекти, и респективно ръст в макроикономически мащаб. В момента в който лихвите станаха скандално високи, всички изтеглиха парите от обръщение и ги вложиха в банките. И тук в хор политиците и медиите не спряха да насърчават това банково изсмукване на стопанския оборот. То не бяха протекции за банките, то не бяха закони, то не бяха реклами и медийно говорене. Сега само ще цитирам народната мъдрост „Те ти, булка, Спасов ден!“ 

 Второ – с депозирането на парите в банки се унищожи инициативността и предприемчивостта на хората. Съответно и цялата икономика. Всеки чака лихвите си от банките, защото ако инвестира средствата си в бизнес никога няма да постигне такава доходност. Всички легнаха кротко вкъщи да си чакат лихвите и умря инициативността, умря предприемачеството, умря тъкмо зародилата се средна класа. Какво да очакваме тогава? Пълен икономически колапс! Откъде да дойдат пари за здравеопазване, пенсии и т.н.? Откъде да се роди креативност на бизнеса? Ето това е най-голямото престъпление на политиците ни – те унищожиха предприемчивостта. Сега – пак народната мъдрост: „Късно е либе за китка“!

Трето – продължава помията от думи и безмислени ходове. Дреме му на Цветан Василев, че ще го преследват! БНБ ходи с микробус във следствието, но и групово да отиде в затвора (което е истинското място на корумпираните служители, които много добре са знаели какво става в КТБ) какво от това? Всички политически партии в говоренето си повтарят едно и също – мерки, мерки, та мерки за преодоляване на кризата с КТБ! И пак истината си остава някъде скрита. Кому е нужно изричен закон за КТБ? И защо държавата, т.е. всички ние, ще плащаме сметката на корумпираната ни система?  Тогава искаме закон с който държавата да плаща сметката и на селскостопанските производителите и на строителите, и на търговците… Ама така де! Защо все за банките има закони, а за единствените които работят в държавата да има само… дърво? Видиш ли – банковата система, та банковата система! Нали видяхме какво стана! Пладнешки обири! Безпардонни и олигархични! Защо продължаваме в този тон? Ред е на още една поговорка: „Крушката си има опашка“.

Дълбоко вярвам, че единственото противопоставяне на това поредно облъчване е трезвата икономическа мисъл на българина. Признаците вече са налице  – банковите депозити намаляват, все повече вложители се ориентират към алтернативни начини за доходност на спестяванията си. И тъй като ценните книжа, вложенията в акции и облигации, злато, диаманти и т. н. не са типични за нашите географски ширини, то недвижимият имот отново се превръща в най-нискорисковата и правилна инвестиция.

Ето защо ще перифразирам един премиер-министър от близкото минало: „За Бога, братя, българи – купувайте имоти!“. Но, само се притеснявам, че може да се получи и така: „Кучетата си лаят, керванът си върви.“ А, всъщност, зависи само от нас да го спрем, нали? текст: В. Симеонова снимка: zenithpro.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)