Захариева: Може да се наложи нов външен дълг

Сподели:

Ние спряхме със заповед на министъра на икономиката Щонов това, което ЕК е препоръчала в писмото си и което месеци наред беше в предишното правителство афиширано, че е спряно, а всъщност не беше.

Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева за доставката на тръби по Южен поток, съобщава БГНЕС.

Единственото писмо което видяхме беше от 31 юли от Орешарски до министрите му, с което ги призовава да се въздържат от действия. Не съм видяла фейсбук страницата на министър-председателя Борисов, на г-н Борисов, но мисля, че не е тайна това писмо. Аз също го показах това писмо, то не е секретно. Предполагам, че тези тръби са поръчани от преди месеци. Ще бъдат на склад в пристанище Варна, каза Захариева.

Според мен „Южен поток“ ще го бъде, не само България но и редица други държави подкрепят този проект. Предвид факта, че за кризата между Украйна и Русия не виждам разрешение скоро, този проект е важен поради факта, че за съжаление години наред българските правителства не са предприемали действия за диверсификация на източници на доставки на газ. Южен поток ще се случи, но той трябва да се случи добре за България и спрямо европейските правила, подчерта вицепремиерът.

За енергийния борд, тя каза, че той е бил задача, която е била поставена и обсъждана и от президента и от служебния премиер Близнашки. Това е един от ангажиментите, които поехме и е свързано със ситуацията в енергетиката. Той ще бъде съставен от заинтересовани лица от сектор електроенергия. Поради тази причина в него са включени представители на държавни институции, на производители, доставчици, потребители, търговци и независими експерти. Ще разчитаме и на експертна помощ от Световната банка, ЕБВР, ЕК. Целта му е да направи анализ на състоянието на сектор енергетика. Да отправи препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката и регулирането. За политиката отговарят министерствата и МС за регулирането – регулаторът. Предвидили сме ако се налага да се обсъжда и изменение на нормативната уредба, подчерта Екатерина Захариева.

За евентуален режим на тока, тя посочи, че се надява да няма такъв. „Надявам се регулаторът да вземе правилните решения. Цялата информация, която получавам от сектора е притеснителна. НЕК губи над 50 млн. на месец от това, каквото е определил регулаторът за ценовия диапазон. С натрупаните дългове през годините и при такива загуби, НЕК няма да издържи дълго. Отделно НЕК дължи суми на всички производители и доставчици по веригата. Загубите на НЕК са всъщност загуби на всички останали по веригата. Неслучайно беше извършена проверка на плащанията на НЕК. Днес се надявам или утре да бъдат обявени резултатите от МИЕ. Странни са резултатите от проверката, има неправомерни плащания на различните участници в системата. Средното плащане е 53% от сумите, които се дължат, има компании които стигат до изплащане от НЕК на 90%. Нямам представа как е правена селекцията на кого колко да се плаща, факт е, че има натрупани стари задължения и трябва много честно и открито да става разпределението. Това е ангажиментът, който поехме пред синдикатите. Оттук нататък НЕК трябва публично и ясно да извършва плащанията, заяви Захариева. Тя допълни, че първите резултати, които ще обявят от проверката са от началото на годината до края на юли. Помолила съм за проверка и на предишни години. Трябва тази дупка да намалява и този недостиг от 50 млн. лева на месец да бъде преодолян, каза Захариева.

За оперативните програми, тя подчерта, че от март е спряно разплащането на общините, съответно те към строителните компании и това е довело до демотивиране на общините. „Беше ми казано, че ако държавата не започне да се държи партньорски с общините, те наистина ще бъдат демотивирани да участват в следващия програмен период. Успяхме да възстановим със средства от държавния бюджет плащанията по двете спрени програми. По две от осите на ОП „Регионално развитие“ и по ОП „Околна среда“. В момента се разплаща“, каза Захариева.

Тя коментира и състоянието на бюджета, като заяви, че според нея, то е притеснително. „То е притеснително и предвид факта, че над 1 млрд. ще бъде неизпълнението на приходната част, също така двете спрени програми и необходимостта от разплащане с национални средства, това са фактори, които водят до това, че състоянието на бюджета не е много оптимистично и може да се наложи вземане на нов външен дълг. Най-важна задача е възстановяване на плащанията на двете оперативни програми. Следващата седмица, когато комисарите се върнат от почивката си, ще имам срещи в ЕК“, отбеляза вицепремиерът.

За изборите Захариева каза, че фактът, че лично Близнашки отговаря за организацията на изборите, означава, че изключително сериозно гледат на тази си задача. „Със сигурност тя е топ приоритет в работата. Създаде се отново изборният борд, ежедневно има оперативки в МС, работата върви. Бяха обявени от МВР резултати за разкриване на подготовка за купуване на гласове. Не съм съгласна с това, че служебният кабинет неглижира задачата с изборите. Напротив, премиерът лично се ангажира с тази задача“, подчерта Захариева. Попитана дали ще има „Костинброд 2“, тя отговори: „Ако отново се спретне активно мероприятие на политически сили с участие на някои от медиите, силно се надявам политическите сили да са по-отговорни и да няма „Костинброд 2″, и службите да си свършат работата“.

По казуса с КТБ Захариева заяви, че това, което се случва е притеснително. „В постоянни контакти сме с няколко дирекции на ЕК по обсъждане на законодателството. Ние като служебен кабинет можем да поемем като ангажимент да започнем консултации с комисията и да се работи по подготовката на законопроект. Ние нямаме НС, но надявам се НС да има след изборите бързо и да се случи така, че хората да имат достъп до парите си. Много важно е да се установи истинското състояние на тази банка. Къде са отишли тези дупки, какво има зад тях“, каза още Захариева. На въпрос дали има пари за гарантираните влогове, Захариева отговори, че във фонда има сума, която не покрива изцяло гарантираните влогове, но се надява служебният или следващият кабинет да направи всичко необходимо, така че да се допълни този фонд.

снимка: radio999bg.com

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...