Започна 42-ият Софийски международен панаир на книгата

09 декември 2014

От 9 декември 2014 г. до 14 декември 2014 г. в София се провежда 42-ият Софийски международен панаир на книгата, ежегодно организиран от Асоциация „Българска книга“.

Със своите многобройни изложители и допълнителни събития, панаирът всяка година привлича повече от 40 000 посетители. Фокусна държава на събитието тази година е  Румъния.

DPP_20834

Днес, точно в 10.00 часа, лично президентът Росен Плевнелиев официално откри международния панаир на книгата в Централно фоайе на Националния дворец на културата. Бившият премиер Симеон Сакскобургготски дойде да представи своите мемоари, като каза, че е решил да напише тази книга защото е искал да покаже това, което е било, опитвайки се да бъде максимално субективен. В мемоарите си разказва за всички необичайни и необикновени събития, на които само той е бил свидетел.

Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски

В София пристигат 15 от най-известните румънски писатели: Адина Попеску, Габриела Адаместеану, Дан Лунгу, Йоан Грошан, Йоана Николае, Клаудиу Комартин, Лучан Дан Теодорович, Лучиан Боя, Мариус Чиву, Матей Вишниек, Мирча Динеску, Мирча Картареску, Овидиу Шимонка, Петру Цимпоеску, Симона Попеску. Всички те ще имат срещи с българската публика на щанда на Румъния в НДК – ляв полуетаж.

В тазгодишния Панаир на книгата участват рекорден брой изложители. Събитието обхваща 4 етажа на НДК, като представя над 200 изложители на обща площ, надхвърляща 1200 кв. м.

DPP_20861

Включени са 7 чуждестранни участника:Румъния, Унгария, Иран, два руски щанда, инст. „Сервантес“, Сърбия. Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година е на третия етаж на НДК. На щандовете на издателствата в предварително обявените часове писатели и поети ще раздават автографи.

42-ото издание на панаира съвпада и с много важна година за Асоциация „Българска книга“, която чества 20 години от своето основаване. Една от значимите инициативи на Асоциацията е ежегодната награда „Златен лъв“, връчвана в две категории в рамките на Панаира на книгата.

DPP_20842

Първата – призът за най-добър издателски проект, се определя от експертно жури, в чийто състав влизат художници, литературни критици, преводачи, полиграфисти.

Другото отличие е за издание с най-голяма обществена значимост през годината, определено от журналистическо жури. Наградата „Златен лъв“ е обособила своята важност в средите на издателския бизнес, проследявайки най-значимите книжни проекти за съответната година. В рамките на панаира се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Основната програма ще се проведе от 9 до 14 декември в Мраморно фоайе на НДК. Цялото пространство от 300 кв. м. ще бъде оформено тематично и ще включва сцена, детски кът, кафене, щанд за книгите на авторите-гости и други заглавия от нордската литература.

DPP_20856

Литературният фестивал вече започна своите прояви. Събитието е с богата програма, която включва: – представяне на 12 автори от 5 скандинавски страни (Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия); – лекции и дискусии, организирани съвместно с катедра по Скандинавистика на СУ „Св. Кл. Охридски“; – филмова програма, осъществена в партньорство с фестивала „Северно сияние“; – специален панел за криминална литература; – изложба на корици и илюстрации; атрактивна детска програма; вечери с поезия и музика.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)