Започна Филмовият фестивал във Венеция

Сподели:

Стартът бе даден: на остров Лидо се проведе церемонията по откриването на 71-вия филмов фестивал във Венеция – един от най-старите в Европа. Фестивалът е основан през 1932 г.

Венеция ще бъде кино през следващите десет дни.

Тази година, пред журито и гостите на фестивала ще бъдат представени нови пълнометражни и късометражни филми, авторски и документални филми.

Като цяло, за Златния и Сребърен лъв  ще се борят 20 филма от различни страни – САЩ, Иран, Франция, Италия, Турция, Япония, Китай и Русия.

venice-film-festival-2014-movies-lineup

С откриването, гостите на шоуто имаха възможността да оценят работата на реж. Алехандро Гонсалес Иняриту „Бърдман“.

13523

Новата лента на мексиканеца събира най-звездния актьорски състав от всички филми във Венеция. Участват Майкъл Кийтън, Едуард Нортън, Наоми Уотс, Ема Стоун и още, и още. Историята се върти около главния герой – актьор, изпълнил някога ролята на знаменития супергерой Бърдман (Човек-птица, алюзия с участието на Майкъл Кийтън в „Батман“). Клетият човечец се опитва да върне миналата слава с бродуейски спектакъл на своята най-доходна роля. Главната колизия на черната комедия се разгръща в душата на героя – борбата със собственото му височко его трябва да му помогне да съживи своята западнала кариера, да си върне семейството и отново да повярва в себе си. Световната премиера на „Бърдман“ беше всъщност именно на откриването на Венеция 2014.

20142708-ven-28

В близост до Двореца на италианското кино, по червения килим вчера минаха и главните актьори на премиерния за фестивала филм- Ема Стоун, Едуард Нортън, Майкъл Кийтън, и други знаменитости.

20142708-ven-5

20142708-ven-6

Според филмовите критици, в борба за наградите ще се изправят още 4 заглавия:

„Мангълхорн“, реж. Дейвид Гордън Грийн

В драмата великият Ал Пачино играе с нищо незабележителен възрастен мъж, който обаче има интересно минало. В младостта си е бил крупен престъпник. Но веднъж животът го принуждава да избира между „работата“ си и голямата любов. И той се отказва… от любовта. За което сега, естествено, съжалява, но уви. Героят на Пачино вече води праведен живот: прави ключове, ходи винаги в един и същи ресторант, кротува вечер с котката вкъщи. И когато внезапно среща възможност за нова любов, той отново се оказва пред избор: да остане ли в обятията на миналото, терзаейки нечистата си съвест, или да започне на чисто. Трябва да се отдаде дължимото на таланта на титана Ал Пачино – даже в тази нелека драма той успява да внесе доза прекрасен, жив хумор. По световните екрани „Мангълхорн“ тръгва на 6 септември.

„Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин“, реж. Андрей Кончаловски

Русия е страна, в която фразата „глуха провинция“ може да се приема най-буквално. Отдалечеността от градовете, липсата на пътища и интернет, лошото време често отрязват руските села от цивилизацията. Единственият „медиум“ между тях е пощальонът. Той е и новинарят, и социалната мрежа, и просто лице, което не ти се набива в очи всеки божи ден. Един такъв пощальон – истински, натурален, а не актьор – е герой в новата драма на прославения руснак Андрей Кончаловски. Според режисьора лентата е опит да се разкрият възможностите, които дава вярното съчетание на визия и звук. И че съзерцанието помага на човек да се съедини със света. Режисьорът признава, че този филм е опит „да наостриш уши, за да чуеш тихия шепот на Вселената“.

„Добро убийство“, реж. Андрю Никъл

Филмът с Итън Хоук и Зоуи Кравиц в главните роли разказва историята на американски пилот, който всеки ден управлява безпилотен изтребител от армейския си офис – на 7 хиляди километра от побеснелите талибани. Вечер героят се връща у дома, където вместо взривове и смърт от камерата на дрона го чака… ужасен бит – семейни скандали, разправии за пари, нерви. В дългата си служба на пилота му се е налагало да гледа на екрана на шпионския изтребител всекидневието на своите бъдещи жертви, които водят също толкова жалък живот, колкото е неговият собствен. Героят започва да се съмнява в правилността на мисията си и постепенно губи връзка с действителността…

„99 къщи“, реж. Рамин Бахрани

Още една драма на съвестта в рамките на Венецианския кинофестивал. Режисьорът Рамин Бахрани разказва за живота на обикновен човек, който губи своя дом заради просрочена ипотека и остава на улицата. Скоро обаче съдбата му дава шанс отново да излезе от блатото – започва работа като брокер във фирмата за недвижими имоти, която му е отнела жилището. Сега той сам трябва да изселва неплатежоспособни домовладелци. Героят бързо забравя за финансовите трудности, но… именно тогава в играта се намесва съвестта: кой, ако не той, може да разбере душата на собствените си жертви?

 

Снимки: Gettyimages.com/Fotobank.com

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...