Започват Коледните пости

Започват Коледните пости

15 ноември 2014

40-дневните Коледни пости – вторите по продължителност след Великия пост преди Възкресение Христово, започват днес и продължават до 24 декември. Те се смятат за радостни, защото са в очакване на раждането на Спасителя – Иисус Христос. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Иисус Христос. Рождественският пост продължава 40 дни и се нарича още Малка четиридесетница, за разликата от Голямата четиридесетница преди Великден.

Коледният пост не е така строг като Великия и Богородичния пост, в някои дни се разрешава да се яде риба и безгръбначни морски животни. По време на постите не се яде месо, месни произведения и животински мазнини от всякакъв вид, както и мляко, млечни произведения и продукти с мляко (сирене, кашкавал).

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с растителна мазнина – разрешени са олиото, зехтинът и други от растителен произход. През останалите дни на поста (без сряда и петък)  се позволява риба. Безгръбначни животни – охлюви, миди, октоподи, калмари и други, се смятат за постни храни и се допускат през целия пост (без хайвер). На Никулден – 6 декември, може да се яде риба и пие вино. Венчавките са забранени в дните до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

снимка: remedium.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)