Жена – лидер на БСП? Защо не?

Сподели:

След кризата за лидерското място и новите европейски посоки на Сергей Станишев, започнаха говоренето и сметките за това, кой ще оглави столетницата и ще я поведе в предстоящите избори. In Life лансира версията, че това ще бъде най-вероятно жена и ето, че сме на път да излезем прави. Мая Манолова бе номинирана за нов председател на столетницата. Тя ще се включи в битката на 27 юли, когато на конгрес делегатите ще изберат новия си лидер. Тя получи своята номинация и реши да се включи в битката, независимо, че официално посоченият от Сергей Станишев за негов наследник е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Мая Манолова започна кампанията си с нестандартен начин или по-точно казано  – нов за БСП начин за представяне на платформата си. Тя я качи „Моята платформа като кандидат за председател на Националния съвет на БСП“ в профила си във Фейсбук и така социалните мрежи бързо заговориха за нея. И тъй като всеки би могъл да я прочете в подробности, ние си позволяваме да извадим онези акценти от нея, които ни заинтригуваха:

maq manolova new(1)

ЩЕ ВЪРНА БСП НА ПЪТЯ НА ПОБЕДАТА! Необходимо е и да печелим доверието на избирателя. Доверието на хората в България! След 2006 г. нямаме победа в никакви избори. Партията претърпя 8 поредни загуби. В тази ситуация най-важният критерий за успеха на промяната е връщането на БСП на пътя на победата. Поемам ангажимента и отговорността да го постигна!

Промяната ще бъде многопосочна: в кадрите, с които изграждаме публичния си образ; в реално партньорство и разширяване на сегашната коалиция, но без компромиси с идентичността ни; в активен диалог и сътрудничество за участие в управлението, но само при пълна прозрачност на отношенията, при ясни, а не задкулисни договорености; в  максимално разширяване, но без загуба на собствената ни физиономия. Вместо граждански квоти – граждански номинации, предложени от организациите, имащи реална тежест в обществото и широка подкрепа сред избирателите.

Промяната в медиен план – цялостно преосмисляне и препозициониране на медийния образ на партията към модерност, адекватност и нов тип социална отговорност пред обществото. БСП трябва да е привлекателна и ефективна партия, която е запазила човешкото в себе си, а не се шлифова само като машина за власт. Хората освен да видят лицата ни, искат да усетят и сърцата ни.

Екипността в Изпълнителното бюро да,  но не за сметка на представителността. Регионите да имат свое присъствие. Не бива зони в партията, формирани около отделни авторитети или идейно-политически нюанси, да възприемат изборите като кауза не на цялата, а на част от партията заради това, че не се чувстват представени в тясното или в по-широкото й ръководство.

Вътрешната опозиция ще я приобщавам, вместо да я изолирам; различното мнение ще се опитвам да го печеля на своя страна или поне да взимам полезното от него.Разноговоренето – ще  създам атмосфера то да се случва вътре в партията, за да не изтича по неполезен начин в медиите.

 Младите в партията. Пълно доверие, но и взискателност. Не е достатъчно да ги учим как да пишат европроекти, трябва да знаят и историята на партията, от която да черпят поуки, вдъхновение, мотивация.“ – декларира намеренията си Манолова.

Със сигурност би било интересно и най-малкото исторически екстравагантно лидер на БСП да бъде жена. Но защо не? Както се казва една стара френска поговорка:  „Когато няма изход, Господ вика на помощ жените“. Може французите да се окажат прави… Защо не?

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...