Жан-Клод Юнкер е новият Председател на Европейската Комисия

Сподели:

Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето Реданж, близо до Люксембург Баща му е работник в черната металургия. Учи известно време в Клерфонтен в Белгия и завършва средното си образование в град Люксембург. Продължава следването си по право в Страсбургския университет във Франция, където получава магистърска степен през 1979 година. През 1980 година Юнкер получава адвокатски права, но никога не практикува професията, а се насочва към политическа дейност.

Политическата си кариера започва през 1974 г., само 20-годишен, когато се присъединява към Християнската социална народна партия. През 1984 година за пръв път е избран за депутат, като става и министър на труда. От 1989 година е министър на финансите, а от 1995 година оглавява правителството. В това качество на два пъти, през 1997 и 2005 година, председателства Европейския съвет. През 2005 година оглавява и Еврогрупата.

От днес Жан-Клод Юнкер е Председател на Европейската комисия. За това се договориха лидерите на ЕС. Бившият премиер на Луксембург ще наследи Жозе Мануел Барозу  и ще заема поста между 2014 и 2019 година.

Юнкер е кандидатът на Европейската народна партия, която спечели най-много места в европарламента. Основният му опонент беше Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти и демократи, който досега беше председател на европарламента.

 

снимка: БГНЕС

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...