Ердоган обяви помирение след победата си

Ердоган обяви помирение след победата си

11 август 2014

Новоизбраният турски президент Реджеп Ердоган обеща „нова епоха“ на помирение в Турция, след като спечели „историческа“ победа във вота за държавен глава, съобщи БГНЕС.

„Днес ние теглим чертата на една епоха и правим първата стъпка към нова епоха“, изтъкна Ердоган във възпламеняваща реч в Анкара от балкона на централата на ръководената от него Партия на справедливостта и развитие (ПСР).

Той обеща „нов социален процес на помирение“, в който всички турци, независимо от произход и вероизповедание, ще бъдат равни граждани на страната.

„Благодаря на всеки граждани, независимо дали е гласувал за мен или не, че е съдействал да правим история в този исторически ден“, посочи победителят, добавяйки че „дебатът за миналото“ сега ще бъде оставен на заден план.

„Днес е нов ден. Този ден е основополагащ. Това е ден, в който Турция се надига от пепелта“, рече силният човек на Турция.

„Днес спечели не Реджеп Ердоган. Днес националната воля спечели още веднаж. Днес още веднаж спечели демокрацията. Ние може да имаме различни политически възгледи, различен начин на живот, ценности, етнически корени… но ние всички сме синове на тази държава…всеки от нас е собственик на тази държава“, изтъкна Ердоган.

Той също призова опозицията да се откаже от предишния начин на общуване с партията на властта и да търси компромис. „Вярвам, че след днешния ден опозицията ще преразгледа политиката си и ще се промени съобразно новия образ на Турция. Нека започнем нов процес за постигане на обществено съгласие. Да оставим в миналото разногласията и напрежението“, отбеляза Ердоган. По думите му „минало е времето всичко да се дели на черно и бяло“.

Победителят каза също, че готов да работи с опозицията по проект за нова конституция.

Освен Ердоган на балкона бяха висши представители на ПСР, съпругата му Емине и президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)