Енчо Пиронков: За Изкуството времето няма значение!

Енчо Пиронков: За Изкуството времето няма значение!

09 ноември 2014

Големият български художник Енчо Пиронков е роден на 9 ноември 1932 г. в пловдивското село Розовец.
Детството му преминава именно там и по-късно завършва гимназия в Пловдив. Макар да няма художествено образование, Енчо Пиронков притежава самороден талант, който е забелязан през 1961 г., когато негови картини са показани на Първата национална младежка изложба в София. Оттогава до днес Пиронков е реализирал десетки самостоятелни изложби в Пловдив и София, както и в чужбина: Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг и др. Любимо място за това все пак си остава родния Пловдив.И още как – той е едно от най-ярките имена на „Пловдивска школа от 1960-те“, заедно с художниците Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски,  Христо Стефанов.
image (1)
Абстрактни, експресивни, колоритни, пълни с тонове и живот – това са платната на Пиронков. Той изгражда своите композиции с дълбока емоция, вплита в сюжета на творбата различни геометрични фигури, носещи определен смислов заряд. По този начин ромбът, кръгът или обърнатата пирамида са представени като знаци за паралелно битие, балансирано в художественото пространство чрез други, свободни от строги параметри форми – риба, кон, човешка фигура.
image
В беседата си “Дуенде” Лорка казва, че при всеки артист изкачването на кулата на собственото съвършенство е плод на борбата, която той води със своето дуенде, а не със своя ангел, нито със своята муза. Ангел и муза идват отвън. Ангелът дава светлина, музата – форма… За разлика от тях дуендето трябва да бъде разбудено в най-тайните убежища на кръвта”. Така започва встъпителната си студия за големия пловдивски художник Енчо Пиронков изкуствоведът и директор на Градската художествена галерия Красимир Линков. Тя слага началото на уникалния албум с 350 творби на майстора, който през 60-те години на миналия век осъвременява облика не само на пловдивската живописна школа, но и на българското изкуство, като налага нови възгледи за формата и колорита.

“ За изкуството времето няма значение. Или е изкуство, което влиза във вечността, или не е. Аз съм вече във вечността”, категоричен е художникът. Той остава верен на себе си и дава свобода на бъдещите поколения сами да откриват същността и посланията на неговите живописни платна.
“Не обичам да ме питат какво съм искал да кажа. Художникът не иска, той прави.  Няма обяснение защо е направено. Проблемът с тълкуването е на публиката, авторът не контактува пряко с нея, а чрез картината си. Изкуството не зависи от настроението, това е един духовен процес, макар че духовността е необяснима днес”, разсъждава на глас майстора. Той, всъщност не обича много да говори и също не обича публичните си изяви.

image (2)

Знаете ли, че:

– Енчо Пиронков дели разстоянието между Пловдив и София. В къщата си в Цар Симеоновата градина има разпънати два статива, на които рисува едновременно;
– предпочита да работи вечер, след 18 часа;
– съпругата на Пиронков Катя е юрист по образование. Макар че е завършила Художествено училище, тя се реализира на адвокатското поприще и казва за него: „50 години живея с него и съм съпричастна към всичко, което е нарисувал. Искам да е здрав, за да може да работи. За всеки от нас идва време, когато искаме да запазим себе си чрез посвещението на другия. Така правят хората, когато знаят, че са достатъчно силни, за да пожертват опростената представа за бита си. Енчо е особен, с твърд характер, но така успя да постигне големия си успех”;
– Синът на Пиронков – Кирил Енчев, е републикански шампион по кану;
– внучката на Пиронков – Цветана Пиронкова е една от най-добрите български тенисистки;
– Синът му Стою Енчев Пиронков е антиквар. Другият му син Петър Пиронков е художник, завършил академия в Италия, а дъщеря му Вида е музикант, но заедно с това прави и авторска бижутерия;
– един от най-големите фенове на пловдивския художник е самата Лили Иванова. Тя притежава редица негови картини.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Картините са страхотни. Уви от вашата статия за първи път научавам за този български художник.

  2. Скоро ще има едночасов документален филм за него – продукция на БНТ

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)