„Елате бързо, аз пия звездички!“

04 август 2014

Смята се, че рожденият ден на шампанското е 4 август, когато през далечната 1693 година бенидиктинският монах Дом Пиер Периньон, чието име носи и най-престижната марка шампанско, създава пенливата напитка.

Несъмнено е имал изключителен талант и е систематизирал и усъвършенствал правенето на тогава познатото червено вино. Внимателната беритба, бързо пресоване на гроздето, както и смесването на вина от различни лозови масиви- това е било прецедент за времето си и практика при Дом Периньон. Той успял да получи бяло вино, годно за отлежаване с много добро качество. За съжаление за него и помощниците му мехурчетата във виното били знак за лошо качество.

„Елате бързо, аз пия звездички!“, обърнал се Дом Периньон към околните, докато опитвал първата чаша шампанско. Тази фраза е използвана и в първата печатна реклама на пенливо вино, появила се във френските вестници през 1800 г. от производителя на едноименната марка.

Dom Perignon Statue

Като за всяко откритие и за бащинството на това се водят спорове. Англичаните твърдят, че разполагат с доказателства, че те са измислили пенливото вино десетилетия преди Дом Периньон. В началото производството на шампанско било рискована професия, тъй като бутилките гърмели в процеса на ферментация и карбонизация. Шампанското бързо се превръща в символ на успеха и победата. За да се избегнат фалшификацията и нелоялната конкуренция, в момента името шампанско имат право да слагат на продукцията си само 40 производители от региона Шампан, където е изобретена напитката. Бутилки с шампанско традиционно се отварят за всеки радостен повод. Един от най-популярните и обичани спортове – Формула 1, традиционно е възприел победителят и призьорите да се обливат с огромни бутилки на подиума след тежкото състезание. От 2000 г. във Формула 1 се използва шампанско марка Mumm, което е на пазара от 1827 г. и се произвежда в град Реймс.

Champagne-Holiday

Първата официална поява на световната сцена на престижното шампанско Dom Pérignon като марка на избата Moët & Chandon е през далечната 1936 година, а реколтата е 1921. Най-високата цена, документирана до момента за луксозно шампанско е платена на аукцион в Ню Йорк, а именно 84700 долара за бутилка Дом Периньон Розе реколта 1959.

Най-известната реколта до този момент е тази от 1961 година. Марката е предпочетена за сватбения тост на Лейди Даяна Спенсър и принца на Уелс. Реколтата не е избрана случайно- 1961 е годината, в която е родена Даяна, а за сватбената церемония са поръчани около 600 бутилки магнум. В момента аукционите търгуват стандартната бутилка за около 800 паунда, докато магнум от 61-ва се намира за не по-малко от 3500 паунда. Запомнящо се за тази реколта е и идеалната пропорция от 50% Шардоне/ 50% Пино Ноар.

Накрая прилагаме един цитат на Наполеон Бонапарт, който е особено актуален в наши дни и е точно във връзка с шампанското: „При победа го заслужаваш, а при загуба имаш нужда от него“.

текст: Костадин Костов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар