навици сутрин

Експерти посочиха един от най-вредните навици сутрин

22 август 2018

Експерти от областта на сомнологията към Sleep Clinic Services (Великобритания) посочиха един от най-вредните навици сутрин. Те обясняват, че да се наглася алармата на часовника за 5-10 минути по-рано, за да си полежим още малко, може да е вредно за здравето, посочват от The Sun.

Според изследователите, в такъв случай в мозъка постъпва команда за почивка и в този момент започват да се отделят хормони, които поставят организма в състояние на дълбок сън. Така възниква т.нар. инерция на съня – неприятното усещане, че не сте спали часове наред. Именно началото на цикъла на съня е много лошо време, през което да се събудите.

В резултат на това човек става от леглото изтощен, сякаш не е спал цяла нощ и се е въртял. Затова, ако вие искате да поспите още 10 минути, по-добре нагласете алармата с 10 минути по-късно, но не затваряйте отново очи след събуждане.

Изграждането на навици за лягане и ставане по приблизително едно и също време ще ви помогне да си създадете естествен ритъм и да се чувствате добре.

 Вижте още: Как да се справим с последствията от безсънна нощ

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)