Pаin à la duchesse (хлябът на дукесата)

Pаin à la duchesse (хлябът на дукесата)

05 октомври 2014

Еклерът се появява във Франция през XIX век, където е наричан pain à la duchesse (хляб на дукесата) или petite duchesse (малка дукеса) до 1850 г. Не се знае със сигурност чия е била идеята за десерта, но някои историци твърдят, че еклери за пръв път са приготвяни от Мари-Антоан Карем (1784–1833), известен френски готвач. Сега те са популярен вид десерт в целия свят.

Наименованието на десерта произлиза от френската дума éclair (в буквален превод: светкавица), като семантичната връзка остава неясна.

Ето как да си направим вкусни еклери с ванилов крем:
 Продукти за еклерите:

1 ч.ч. вода
1/2ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
4 яйца

За ваниловия крем:

500 мл. прясно мляко
5 с.л. брашно
1/2 ч.ч. вода
8 с.л. захар
50 г масло
3 ванилии

За еклерите: Слагаме водата и олиото да заврат на котлона, след това добавяме брашното и бъркаме няколко минути, докато стане гъста смес. Махаме от котлона и оставяме да изстине.След като сместа изстине, едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица, гребваме малко от сместа и поставяме в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или сме намаслили или сме покрили с хартия за печене.
Печем еклерите в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

За крема: Слагаме млякото със захарта да заврат. Добавяме размитото с малко вода брашно. След това бъркаме непрекъснато няколко минути, прибавяме и маслото, и бъркаме още няколко минути. Накрая добавяме ванилията.
Вече поизстиналите еклери разрязваме внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка ги пълним с крем.
Готовите еклери поръсваме с пудра захар.

текст: Нина Тодороваж
 Снимка: flickr.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)