Европейската комисия с усилия за енергийната сигурност на Централна Европа

Европейската комисия с усилия за енергийната сигурност на Централна Европа

12 декември 2014

Русия изпрати своето окончателно потвърждение за спиране на проекта „Южен поток“ на Европейската комисия.

Пресслужбата на ЕК съобщиха, че това  потвърждение е направено от руския министър на енергетиката Александър Новак в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович.

Министър Новак потвърди пред заместник-председателя Шефчович, че Русия няма повече да продължава работата по реализацията на проекта „Южен поток“, се казва в изявление на Европейската комисия.

Всички знаем, че на 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта „Южен поток“. Заедно с това изтъкна колко неконструктивна е  позицията на Европейския съюз.

Това естестевно представя пред Европейската комисия предизвикателството да осигури енергийната сигурност на бившите страни, участващи в проекта „Южен поток“ – Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия. Ето защо в началото на януари стартира работната група.

В рамките на тази група ЕК възнамерява да „активизира усилията в Централна и Югоизточна Европа“ по диверсификацията на доставките и изграждането на двустранни газопроводи от северната към южната част на Европа.  Тъй като страните участнички в проекта смятаха, че решението на Москва не е окончателно, поискаха от Шефчович да получи разяснение от руската страна. Сега, след като са получени исканите разясненията, ЕК ще поеме инициативата за „високопоставена работна група“, за да се търсят нови решения за енергийната сигурност на тези държави.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)