Европа отбеляза 100 години от началото на Първата световна война

04 август 2014

Правителствени лидери и официални лица се срещнаха в белгийския град Лиеж, за да си спомнят малкия балкански конфликт, който прераства в глобален след германската инвазия в Белгия през август 1914 г. 4-годишната война взе 9 млн. жертви. Лидерите на 12 участвали във войната страни се събраха, за да почетат отбелязването на годишнината от нахлуването на германските войски в Белгия. Президентът Росен Плевнелиев също участва в церемонията  пред мемориала Коант Ентер в Лиеж, посветен на съюзниците във войната. Церемонията бе открита от белгийския крал Филип и кралица Матилда. Сред гостите бяха президентите на Франция Франсоа Оланд и Германия – Йоахим Гаук, британският премиер Дейвид Камерън, принц Уилям и Кейт Мидълтън.

The Duke & Duchess Of Cambridge Attend A Service Of Remembrance

 

Лиеж, малкото индустриално градче в Източна Белгия се превръща в първото препятствие пред германската армия.
Днешната дата е избрана за това събиране, защото точно преди един век германската армия погазва установеният през 30-те години на ХIХ век неутралитет на Белгия и нахлува в страната в опит да заобиколи от север френската отбранителна система с т.нар. План Шлифен.

The Duke & Duchess Of Cambridge Attend A Service Of Remembrance

За изненада на германците при Лиеж те срещат ожесточена съпротива, продължила 12 дни и сломена чак след големи човешки загуби и употребата на тежка артилерия срещу укрепленията.

ypres

Атаката срещу Белгия кара Великобритания да влезе във войната, защото е един от гарантите за неутралитета на страната съгласно Договора от Лондон от 1839 г. Днешните възпоменателни церемонии бяха предшествани от френско-германска среща на президентите Оланд и Гаук в Елзас на гробище, където лежат неразпознатите останки на 12 000 жертви на сраженията.

снимки: корица Yves Herman, Getty Images

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)